Ratificirajte Istanbulsku konvenciju

“Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama”: Povorka sluškinja na Cvjetnom trgu

Irena Frlan Gašparović

foto: screenshot

foto: screenshot

"Stekli su se svi uvjeti u Hrvatskoj da se konvencija ratificira", istaknula je Rada Borić, napomenuvši da "želimo poručiti Vladi i Saboru da nismo sluškinje i nikada nećemo biti sluškinje". Dodala je da "zlostavljanje žena nije privatna stvar" te da će "izlaziti na ulice sve dok se konvencija ne ratificira".



Uz zvukove bubnjeva, povorka “sluškinja” pojavila se danas u podne na Cvjetnom trgu u Zagrebu, čime je započeo prosvjed za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Tim se prosvjednom, kako su najavili organizatori, obilježava ovogodišnji globalni događaj “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama”.


Prosvjedu su se priključile Jadranka Kosor, Daniela Trbović, Judita Franković i drugi, čitajući potresna svjedočanstva žena žrtava nasilja te isječke iz Istanbulske konvencije, dokumenta koji je Hrvatska potpisala, ali ga još nije ratificirala.


“Stekli su se svi uvjeti u Hrvatskoj da se konvencija ratificira”, istaknula je Rada Borić, napomenuvši da “želimo poručiti Vladi i Saboru da nismo sluškinje i nikada nećemo biti sluškinje”. Dodala je da “zlostavljanje žena nije privatna stvar” te da će “izlaziti na ulice sve dok se konvencija ne ratificira”.




Najavljujući događaj, organizatori su istaknuli da su ove godine izabrali “simboliku distopijske knjige i popularne serije Sluškinjina priča da bismo predočile smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava”. Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko.