Rekonstrukcija spisa

Milijan Brkić nakon iskaza DORH-u: Optužbe su žalosne! Ova politička hajka možda je usmjerena i prema HDZ-u

Hina

Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv DORH-a. Čuli smo se, došao sam dati ponovno svoju izjavu koju sam dao 2011. Općinskom državnom odvjetništvu, rekao je Milijan Brkić



Milijan Brkić jutros je u prostorijama DORH-a došao ponovno dati izjavu nakon što je izbila afera u kojoj ga se optužuje da je odavao informacije u istrazi lanca prostitucije 2011. godine, Državno odvjetništvo počelo je rekonstrukciju spisa, za koji je prošli tjedan otkriveno da je nestao iz Općinskog državnog odvjetništva.


U DORH-u će danas biti ispitan još niz osoba, a Brkić je prvi dao svoj iskaz.


– Vidim da informacije i dalje cure kad znate da ja dolazim. Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv DORH-a. Čuli smo se, došao sam dati ponovno svoju izjavu koju sam dao 2011. Općinskom državnom odvjetništvu, rekao je Milijan Brkić za N1.




Nije htio pojasniti okolnosti iz 2011. godine, niti tko je bio na tadašnjem saslušanju. 


– Ne mogu vam, morate razumjeti moju tadašnju poziciju, ja sam obnašao poslove zamjenika ravnatelja policije, neke detalje ne smijem iznositi. Dao sam izjavu na okolnosti navodnog curenja i probijanja mjera Općinskom državnom odvjetništvu, odvratio je.


Razljutio ga je upit je li on tada bio “krtica u sustavu”.


– Smiješno, kratko je odgovorio Brkić.


 Izlazeći s ispitivanja u DORH-u, zamjenik predsjednik HDZ-a kazao je, pak, da je “žalosno” da njega terete za probijanje mjera u akciji koju je 2011. vodio kao zamjenik ravnatelja policije, a rezultirala je uhićenjima i sudskim epilogom.


“Ja razumijem vašu potrebu da imate informaciju, ali i morate i vi razumjeti mene, da ne smijem na bilo koji način odavati sadržaj razgovora. Razgovarao sam s glavnim državnim odvjetnikom, dao sam izjavu ponovno na okolnosti iz 2011. Ono što je smiješno, mogu reći i žalosno, da ja koji sam u to vrijeme bio zamjenik ravnatelja policije, koji sam koordinirao cijelu akciju, u konačnici je rezultirala uhićenjem i pravosudnim epilogom, sad sam pozvan ponovno da dajem izjave na te okolnosti i da se mene sumnjiči da sam ja probio mjere. Da sam želio na bilo koji način kontaminirati akciju, onda sigurno ne bi došlo do realizacije te akcije”, kazao je Brkić.


Dodao je da je na razgovor pozvan “u svojstvu svjedoka”, da ponovno da izjavu kao i 2011.


‘Politička hajka možda usmjerena i prema HDZ-u’


Na pitanje radi li se o političkoj hajci Brkić je kazao: “Pustite sad političke hajke na mene, možda je usmjerena i prema HDZ-u, samo je zanimljivo je da se ta priča ponovno ponavlja, a reciklirana je već nekoliko puta.”


Kazao je i da s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem razgovara “kontinuirano, svakodnevno”, no o sadržaju ne može govoriti.


Na novinarsko pitanje je li teret svojoj stranci Brkić je kazao da afera “sigurno na jedan način jest teret stranci”. “Ali pitanje je opet u kojoj mjeri je to usmjereno protiv mene, a u kojoj mjeri protiv HDZ-a”, zaključio je Brkić.


Na razgovor u Državno odvjetništvo Brkić je došao nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić ranije najavio da će se detaljno istražiti nestanak spisa iz Općinskog državnog odvjetništva 2011. o curenju podataka iz istrage o prostituciji.


Brkića se povezuje s otkrivanjem policijskih mjera, zbog čega je navodno i ranije ispitan u tom slučaju, ali je njegov iskaz kao i državnoodvjetnički spis u tom slučaju nestao.


Neslužbeno se doznaje da će u Državnom odvjetništvu biti ispitano desetak osoba koje su imali veze s nestalim spisom.


Jelenić je u petak rekao da nestanak spisa u ovom trenutku vodi kao propust državnoodvjetničke uprave te da treba utvrditi radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.


U Državnom odvjetništvu, osim s Brkićem od ljudi izvan njihova sustava žele razgovarati i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva, a suočena je i s optužbom da je kao državna odvjetnica pogodovala sinu načelnika zagrebačke policije.


Očekuju se i razgovori s visoko rangiranim policajcima koji su u vrijeme curenja podataka bili na odgovornim dužnostima ili pisali izvješća o probijanju tajnih policijskih mjera. Prema pisanju medija u ranijoj