Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Uljanik

Miletić i Flego od novoga strateškog partnera očekuju da sačuva brodogradnju

Miletić i Flego od novoga strateškog partnera očekuju da sačuva brodogradnju
Miletić i Flego od novoga strateškog partnera očekuju da sačuva brodogradnju
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2019. u 18:35 2019-02-07T18:35:00+01:00

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, komentirajući za Hinu odluku o izboru Brodograđevne industrije Split za strateškog partnera Uljanika, rekao je kako od novoizabranoga strateškog partnera očekuje konkretna rješenja koja će sačuvati brodogradnju i radna mjesta te ponuditi održiv plan opstanka Uljanika.
Kako je ocijenio Miletić, »agonija koja traje apsolutno predugo mogla se izbjeći da se vodilo računa o brodogradilištima i na vrijeme reagiralo na brojna upozorenja«.
»U 160 godina postojanja Uljanik je osigurao egzistenciju velikom broju Puležana, izgradio je najmodernije svjetske brodove i ima ogromno akumulirano znanje u izgradnji najsofisticiranijih brodova«, istaknuo je Miletić.

Zbog toga, dodao je, Uljanik sigurno ima šansu na tržištu pod uvjetom da je ponuda strateškog partnera ozbiljna i da je država, odnosno Vlada spremna preuzeti ulogu koju sve odgovorne vlade u Europi imaju u poticanju i razvoju brodogradnje.
»Kao što sam bezbroj puta rekao, nama je prihvatljivo samo rješenje koje će zadržati brodogradnju i radna mjesta. Zato se nadam da je to smjer kojim će ići država i strateški partner kojeg pozivam da čim prije uloži u brodogradnju kako bi se riješila nagomilana pitanja i problemi, poput zaostalih plaća radnicima, i krenulo prema mirnijoj budućnosti«, rekao je istarski župan Valter Flego za Hinu. Pozvao je i državu da podupre brodogradnju kao stratešku granu »kako to rade druge europske države«.
Brodograđevna industrija Split izabrana je za strateškog partnera Uljanika, a odluka o izboru donesena je u četvrtak na sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika.
Kako je priopćeno, s izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika, izradi prihvatljiv i provediv program restrukturiranja Uljanika i Uljanik brodogradilišta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.