Predsjednik spreman

Milanović u subotu dobiva mandat?

Boris Pavelić

Teoretski, moglo bi se to dogoditi već u četvrtak poslije podne, ali najizglednije je da će to biti nakon predsjednikovog povratka iz Bruxellesa, i to pred kamerama, na Pantovčaku



Zoran Milanović vjerojatno će u subotu od predsjednika Republike dobiti mandat za sastavljanje vlade, ne bude li prigovora na službene rezultate izbora, koje je danas objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).


Procedura propisuje da se prigovori mogu podnijeti u roku od dva dana, što istječe u četvrtak u ponoć, objasnio je DIP na konferenciji za novinare. Ne bude li prigovora, a zasad se čini da ih neće biti, rezultati izbora postaju konačni, pa bi predsjednik Republike u petak mogao dodijeliti mandat za sastav vlade. No Josipović je u petak u Bruxellesu, gdje će zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor svečano potpisati Pristupni sporazum s EU te sudjelovati na sjednici Europskoga vijeća. Zato je najvjerojatnije, predviđaju u uredu Predsjednika, da će Ivo Josipović mandat za sastavljanje vlade Zoranu Milanoviću dodijeliti u subotu, pred kamerama, na Pantovčaku.


Podnese li netko prigovor na rezultate izbora do četvrtka u ponoć, cijela se procedura produžuje za nekoliko dana. DIP ima dva dana da riješi prigovor. Tada je rok od dva sljedeća dana za žalbu na to rješenje, koju Ustavni sud mora riješiti u sljedeća dva dana.




Rezultati izbora, po tom rasporedu, mogli bi postati konačni najkasnije 15. prosinca. Ali, kako je danas kazao predsjednik DIP-a Branko Hrvati, “to su maksimalni rokovi, naravno da se odluke uvijek donose ranije”.