Pobjednički govor

Milanović odmah prekinuo zvižduke na račun Grabar Kitarović: ‘Ne i ne, to ne radimo. Nećemo se dijeliti’

Portal Novilist.hr

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Neću dijeliti hrvatske građane po onim stvarima koje ih bole i na koje su osjetljivi. Neke se stvari trebaju reći drugačije i ja sam to u svojem političkom putu jako osjetio. Ponekad sam znao ljude povrijediti iako toga nisam bio svjesta, rekao je



Zoran Milanović u Tvornicu je došao u pratnju supruge. 


– Dragi prijatelji, dobrodošli u tvornicu pobjeda, kao što sam obećao. Hvala svima, hvala onima koji su me podržali i onima koji nisu. Hvala protukandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović… -rekao je na početku Milanović, nakon čega su se začuli zvižduci. On ih je odmah zaustavio.


– Ne i ne, ovo smo doživjeli jednom na inauguraciji i nikad više. Govorim o zviždanju, to ne radimo, odrezao je Milanović, dodajući da je kampanja bila duga i teška.




– Ja sam se u to dao potpuno. Ako sam koga previše nagazio ili rekao neku neistinu, to nije namjerno. Ja od sutra radim i živim posao drukčiji od ovoga dosad. Građani su me izabrali za predsjednika republike, svih Hrvata i onih koji to nisu. U životu i političkom radu sam radio i neke druge stvari, bio hrvatski premijer. To mi je bio i teret. Borio sam se za istinu, iako je ona često u oku promatrača. Brojke su brojke, a dojam je dojam. Mnogima nisam bio po volji, s time moramo živjeti dalje, ima nas premalo. Nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovaj način., dodao je.


Rekao je da se od njega neće  slušati sladunjave priče o zajedništvu, ali trudit će se da nikoga ne povrijedi, “da bude uho i glava za svakoga, a ne rame za plakanje”. Vodit će, dodao je, dijalog bez predrasuda, svjestan da nas ima različitih.


– Kakav sam bio u kampanji, takav ću biti i predsjednik. Pitat ću i sugerirati, nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. To je veliko obećanje, ovo četiri milijuna što nas ima traže svoje mjesto pod suncem, mjesto u Europi koja je i dalje usprkos svim problemima najljepši kontinent za život. Sa svakim tko bude u izvršnoj vlasti ću surađivati. Nemam pretenzija na velevlast, neće biti zaplotnjaštva i tajnih dealova, za mene će sve stranke, dopalo se to nekome ili ne, na formalnoj razini biti iste. Mi smo višestranačka demokracija, nije savršeno ali bolje od toga nema. Sve drugo je put u autokraciju, samovolju i otimačinu. Predsjednik tome mora biti brana. Jedina snaga je snaga govora, uvjerljivosti i hrvatskog Ustava, ustvrdio je Milanović.


– Dragi hrvatski građani, još jednom hvala svima. Mjerite me od prvog dana. Neću dijeliti hrvatske građane po onim stvarima koje ih bole i na koje su osjetljivi. Neke se stvari trebaju reći drugačije i ja sam to u svojem političkom putu jako osjetio. Ponekad sam znao ljude povrijediti iako toga nisam bio svjestan. Za kraj neka budu svjesni da to nikada nije bilo namjerno, zaključio je novi predsjednik Hrvatske.