Salto mortale bivše SDP-ovke

Milanka Opačić prije četiri godine bila za ukidanje Državnog inspektorata. Sad je glasala za formiranje

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

»Državni inspektorat bio je učmalo tijelo državne uprave u kojem smo našli više od 40 tisuća predmeta na kojima se nije radilo. Inspekcije će postati efikasnije, posebno radna inspekcija«, tako je početkom 2014. govorila Milanka Opačić



ZAGREB Troje donedavnih SDP-ovih zastupnika, Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Mario Habek, jučer su Vladu Andreja Plenkovića spasili od velike sramote. Da njih troje nisu proteklih mjeseci odlučili podržavati HDZ, svoje dugogodišnje političke protivnike, jučer bi, zbog nedostatka kvoruma, propalo glasovanje o niz točaka dnevnog reda, pa i o prijedlogu Zakona o udomiteljstvu. 


Posve je jasno zašto je troje nekadašnjih dužnosnika SDP-a isprva pokušalo nekako eskivirati obvezu držanja kvoruma. Doživjeli su teške uvrede bivših kolega iz stranke i ostatka oporbe nakon što su ipak odradili što su od njih očekivali u HDZ-u.


– Kažu da slika govori više od tisuću riječi. Molim da se provede odluka Predsjedništva Sabora i da se zastupnici klubova HNS-a i Milana Bandića premjeste u drugi dio sabornice, da njima ne bude neugodno da s nama svijetle, a i da ne zagađuju prostor – zatražio je od Jandrokovića predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. 




Zatim je na red došao socijaldemokrat Gordan Maras.


– Upozoravam da se ne poštuje odluka o premještanju zastupnika koje je Milan Bandić kupio novcem zagrebačkih poreznih obveznika – istaknuo je Maras. Nije nikoga naveo poimence, ali za riječ se javila Milanka Opačić.


– Kolega Maras, ja nisam na prodaju, nikad nisam ništa tražila ni od pokojnog Ivice Račana ni od Zorana Milanovića, a još manje od Milana Bandića ili Davora Bernardića. Mjesto u Saboru zaradila sam s 25 tisuća preferencijskih glasova, što vi niste dobili niti ćete ikad dobiti na izborima. Glasat ću samo za projekte koji su dobri za građane i ništa drugo – ustvrdila je Milanka Opačić. Za jako malo članova SDP-a može reći da su ih HDZ-ovci svih ovih godina prezirali više nego Milanku Opačić. No, jučer su joj zastupnici HDZ-a snažno zapljeskali.


Inače, bivša potpredsjednica Vlade i SDP-a jučer je, između ostalog, glasovala i za paket zakona mirovinske reforme i Zakon o udimiteljstvu, pa se može zaključiti da misli da će oni donijeti dobrobit hrvatskim građanima.


»Državni inspektorat bio je učmalo tijelo državne uprave u kojem smo našli više od 40 tisuća predmeta na kojima se nije radilo. Inspekcije će postati efikasnije, posebno radna inspekcija«, tako je početkom 2014. Milanka Opačić opravdavala odluku Milanovićeve vlade o ukidanju Državnog inspektorata.


Jučer je, međutim, dala svoj glas i za ponovno formiranje ove institucije.