Novi napad

Milana Bandića razjarilo pitanje “osjeća li Hrvatsku”: ‘Znate li koliko bi vi radili kod mene? Dva sata’

P. N.

Bandiću ne trebaju doktorati, nego doktorati trebaju Bandića, to je puna istina. Bandiću ne treba ni spomenik, kao ni Veci Holjevcu, ja imam spomenike svakih sto metara, zaključio je Bandić



Nekoliko dana nakon što su na suđenju puštene skandalozne snimke USKOK-a na kojima se može čuti kako Milan Bandić urla na svojeg suradnika Vidoja Buluma, zagrebački gradonačelnik progovorio je o toj temi.


Novinar N1 televizije Ivan Skorin pitao ga je na današnjoj presici – “osjećate li vi Hrvatsku?”, aludirajući na jednu od zanimljivijih poruka koju je Bandić uputio Bulumu, vičući na njega jer njegova rođaka nije dobila adekvatnu plaću u gradskim službama.


Bandić je prvo odgovorio da ne razumije pitanje, nakon čega ga je novinar podsjetio da se na snimci jasno čuje kako sugerira da se zaposli osoba iz njegove obitelji.




– Prvo, ona nije iz moje familije. Provjerite. Drugo, za razliku od drugih u Hrvatskoj, ja govorim ono što mislim.  A zapošljavam isključivo sposobne, a ne podobne, za razliku od drugih. Nijedna spomenuta osoba nije član moje obitelji ili moje stranke. Jedini kriterij je sposobnost, rekao je Bandić, dodajući da će o okolnostima svojeg hapšenja više mogu reći kasnije.


– Pravda je spora, ali dostižna. A ja stojim iza svake riječi koju sam izrekao. Jedino se mogu ispričati zbog sočnijeg rječnika, ali to je moj stil. Moj stil je neponovljiv, a za njega sam dobio šest mandata gradonačelnika, što u idućih milijun godina neće više nitko, odvratio je Bandić.


Novinar ga je pitao koliko je ukupno gradskih ureda izmišljeno za zapošljavanje njegovih pulena.


– Uredi se prilagođavaju potrebama posla, a vaša sugestivna pitanja mene neće fascinirati. Uzmite sve snimke iz USKOK-a pa se zabavljajte. Ja stojim iza svake riječi koju sam izgovorio. Vi mislite da bi gradonačelnik trebao biti žmigavac i to je vaš problem. A ja se samo koristim ovlastima, rekao je iznervirani Bandić.


Potom je upitan je li mu bilo neugodno kad je čuo svoje riječi na puštenim snimkama.


– Stojim kod svake svoje riječi, osim da je dotična dama moj rod. Ne, nije. Ne znam koji sam termin tamo koristio. Zašto bi mi bilo neugodno? To je moj stil. Nisam ja savršen kao vi, ali ja sam i ovakav nesavršen – najbolji. To je moj kolokvijalni jezik, koji moji suradnici dobro znaju. Da ste vi moj suradnik, možda bi dobili i jače po tamburi. Znate koliko bi vi radili kod mene? Dva sata, ako vam se taj stil ne bi sviđao, zaključio je Bandić.


Prokomentirao je i slučaj “doktorat”.


– Besramno je da se o tome vode rasprave. Kao da je Bandić tražio titulu počasnog doktora. Pa ja imam pet titula počasnog doktora na politologiji. Ja politiku mogu predavati na Cambridgeu, Oxfordu, bilo gdje. Bandiću ne trebaju doktorati, nego doktorati trebaju Bandića, to je puna istina. Bandiću ne treba ni spomenik, kao ni Veci Holjevcu, ja imam spomenike svakih sto metara, zaključio je.