Hoće li mu ovo presuditi

Milan Kujundžić na izlasku iz Vlade? Što o aferi s imovinskom karticom kažu njegovi kolege ministri

Hina

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Mediji su ovih dana pisali o nesrazmjeru u imovinskoj kartici ministra zdravstva Kujundžića s kupovinom nove kuće u zagrebačkom Maksimiru, a potom i o obiteljskoj kući u Markuševcu, u kojoj živi sa suprugom, za koju tvrdi da vrijedi samo 900.000 kuna iako je njezina tržišna vrijednost dvostruko veća



Ministar zdravstva Milan Kujundžić na tankom je ledu zbog afere s imovinskom karticom koja je puna nelogičnosti i zbog koje će slučaj istraživati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, piše u četvrtak Jutarnji list.


Rupe iz imovinske kartice morat će detaljno pojasniti i na današnjem sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se tek vraća iz Davosa pa se zbog toga posljednjih dana nije stigao baviti pitanjem Kujundžićeve imovine, navodi dnevnik.


No, prema saznanjima Jutarnjeg lista, u četvrtak se neće odlučivati o sudbini ministra Kujundžića u Vladi, već će, govore neslužbeno pojedini izvori, pričekati odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.




Procijeni li Povjerenstvo da je ministar bio u sukobu interesa ili da je na bilo koji način prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa u ovoj nekretninskoj aferi (primjerice, da ima nesklad u prijavljenoj imovini), onda je velika vjerojatnost da više neće biti ministar.



Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je prilikom dolaska u Vladu medijske napise o nesrazmjeru vrijednosti njegovih nekretnina, s onima navedenim u imovinskoj kartici, odnosno objasnio je otkud mu novac za kupnju nekretnine.


– Mislim da je dobro da se hrvatska javnost i mediji interesiraju ne samo za javne osobe nego za sve, što su kupili, kako su kupili i kojim novcima”, rekao je ministar pred novinarima te naglasio da je u zadnja dva dana o tome dao dva priopćenja za javnost.


– Moja žena i ja kuću u Markuševcu kupili smo prije deset godina, još jednom je rekao ministar. Govoreći o niskoj kamatnoj stopi po kojoj je posuđivao novac, istaknuo je da “tu nema ništa spektakularno”. Takvu kamatnu stopu, rekao je, imaju svi liječnici, što je rezultat dogovora Liječničke komore s bankama.


Nekretninu je, kaže, kupio s 50 tisuća eura ušteđevine, a od prijatelja je, kaže, posudio još 40 tisuća eura. U pitanju je, rekao je, prijatelj iz studentskih dana, a kad su ga novinari pitakli radi li taj prijatelj poslove s državom, ministar je odgovorio da ne zna.


P. N.



Jutarnji podsjeća da je premijer Plenković jučer iz Davosa poručio da nije imao vremena vidjeti o čemu se točno radi, samo je čitao medijske napise. Kujundžić istovremeno tvrdi da je u vezi s njegovim kućama sve transparentno te da će se o svemu očitovati povjerenstvu.


Dnevnik navodi i da se kao najizgledniji novi ministar, ode li Kujundžić, spominje njegov pomoćnik, Vili Beroš, kao osoba bliska premijeru. Dodaju i da su neki izvori u HDZ-u jučer komentirali da ih slučaj Kujundžić podsjeća na aferu s bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem.


Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak, uoči užeg kabineta Vlade, kako svi ministri imaju njegovu potporu te da nema nikakvih informacija o slučaju imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića no i da će on sve objasniti.


»Potpora je svakom mojem kolegi uvijek bila, mi smo u timu, ne ulazim u privatne odnose, radimo i surađujemo dobro, a on će sve pojasniti«, rekao je Marić.


Dodao je kako treba biti oprezniji prilikom ispunjavanja imovinskih kartica te kako o svojim iskustvima sa Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa »može pričati dva tri dana bez prestanka«.


»Tri dana sam bio u Bruxellesu, siguran sam da će kolega Kujundžić sve to objasniti, nemam nikakvih informacija, niti želim imati previše informacija o tome«, rekao je.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije posebno željela komentirati Kujundžićev slučaj, već je podsjetila da je i sama imala problem s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa vezano za Nadzorni odbor Komunalnog održavanja u Pločama.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nije želi u četvrtak, uoči užeg kabineta Vlade, komentirati slučaj s imovinskom karticom ministra zdravstva Milana Kujundžića no poručio je kako su svi dužni navoditi promjene u toj kartici. 


»Ne mogu suditi nikome, pa ni kolegi Kujundžiću. Postoji najprije on, pa razgovor s premijerom, pa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa«, rekao je ministar Butković, napominjući kako je Kujundžić već dao nekakvo objašnjenje.



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će podatke iz imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića na osnovu medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu i vrijednosti kuće u kojoj živi.



Upitan bi li on u imovinskoj kartici naveo od koga je posudio novac, uzvratio je da osobno nema takvih ambicija, ali da je dužan, kao i svatko od njih, sve što bi radio navesti u imovinsku karticu.


Rekao je i da je njegova imovinska kartica u redu, da je sve upisano te da nije ništa kupovao.


Na pitanje o izborima unutar HDZ-a i njegovoj podršci sadašnjem predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, uzvratio je: »Rezultat ovih unutarstranačkih izbora trebao bi biti takav da razlike među nama, ako i postoje, budu što manje i da ujedinjeno idemo na parlamentarne izbore. Ako to ne napravimo, onda smo svi skupa pali na ispitu«.


Radman: Nisam se bavio time


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže kako nema informacija o navodima vezanim za imovinu ministra Kujundžića.


»Nisam se uopće bavio time, sinoć sam kasno došao iz Bruxellesa, gospodina Kujundžića poznajem kao uglednom liječnika sa svjetskom reputacijom profesora«, ustvrdio je Radman.


Na pitanje treba li Kujundžić odstupiti s mjesta ministra, Radman kaže kako ne može o tome govoriti.


Na tvrdnju novinara da ministri u EU odstupaju i zbog manjih problema, ministar Radman je kazao kako »svega ima u Europskoj uniji«.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da problem oko imovinske kartice treba razjasniti sam Kujundžić, dodavši da se ona jako trudi oko svoje imovinske kartice te da svi trebaju biti detaljni i precizni.


Mediji su ovih dana pisali o nepodudarnosti u imovinskoj kartici ministra zdravstva Kujundžića s kupovinom nove kuće u zagrebačkom Maksimiru, a potom i o obiteljskoj kući u Markuševcu, u kojoj živi sa suprugom, za koju tvrdi da vrijedi samo 900.000 kuna iako je njezina tržišna vrijednost dvostruko veća.