Novi Pravilnik

Mijenja se način polaganja vozačkog ispita i uvode kamere u vozila. Evo što vas sve čeka

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Obavezu snimanja vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zakonodavac obrazlaže mogućnošću kvalitetnijeg praćenja provedbe ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize i evaluacije procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita



Polaznike autoškola očekuju velike novosti u načinu polaganja vozačkog ispita. Najvažnije izmjene su da će se tijek vozačkog ispita snimati kamerom, kojim bi vozila autoškola ubuduće trebala biti opremljena, a za vrijeme ispita odsad će ispitivač sjediti na prednjem, a instruktor na stražnjem sjedištu. Cilj je da ispitivaču budu dostupne udvojene komande. Sve se to da iščitati iz predloženih izmjena Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita.


Obavezu snimanja vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zakonodavac obrazlaže mogućnošću kvalitetnijeg praćenja provedbe ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize i evaluacije procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita, piše Srednja.hr. Sustav audio-video snimanja provedbe ispita bit će povezan s rješenjem satelitskog praćenja vozila putem GPS-a, a svi podaci bit će pohranjeni na server.


Nacrtom pravilnika predlaže se i da tijekom provedbe ispita na javnoj cesti, u vozilu osim kandidata koji polaže ispiti i ovlaštenog ispitivača može biti nazočan instruktor vožnje. Time se implicira da instruktor i ne mora biti nazočan na ispitu, a u svakom slučaju odsad bi i da je nazočan, trebao sjediti na stražnjem sjedalu.




Iz Udruženja autoškola za Srednja.hr poručuju da izostavljanje instruktora s ispita ne smatraju opravdanim jer ispitivač tijekom ispita ima brojne zadatke i smatraju da će mu biti teško punu pažnju posvetiti ispitu i eventualnim opasnim situacijama u prometu. Traže da se instruktoru omogući da za vrijeme ispita bude na svom radnom mjestu.


U novom nacrtu pravilnika autoškolama se daje jedna nova mogućnost: kandidate za vozača mogu prijaviti na ispit i prije završetka osposobljavanja. Najranije bi to bilo tri sata do završetka propisanog programa, no uz uvjet da kandidat osposobljavnaje završi u roku od 48 sati prije polaganja ispita. Udruženje autoškola traži brisanje odredbe o 48 sati, jer smatraju da to nepotrebno ograničava pripremu kandidata.


Predloženi nacrt pravilnika tek bi se trebao naći na javnom savjetovanju.