Blokirana granica

Migranti pokušali proboj u Hrvatsku: Izbjeglice gađale hrvatske policajce pa zapalile vatru, ima ozlijeđenih

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima. Božinović: Hrvatska policija nema potrebe ulaziti u BiH



Migranti koji danima čekaju na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac danas su probili policijski kordon i krenuli prema RH, no zaustavio ih je drugi kordon policije. Zbog eskalacije stanja policija RH na graničnom prijelazu podignula prepreke. U sukobima i naguravanju ima ozlijeđenih migranata i policajaca, javlja televizija N1.


Oko 250 migranata našlo se na mostu i u blizini mosta koji iz BiH vodi ka graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj. Granični prijelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav promet, dok granicu nadlijeće i helikopter hrvatske policije. Na granicu su stigli ‘Liječnici bez granica’ koji pružaju pomoć ljudima ozlijeđenim u naguravanju s policijom


Reuters


Reuters





NOVO 21.00 Pojačane policijske snage intervenirale su na Graničnom prijelazu Maljevac pomjerivši veću grupu migranata dalje od graničnog prijelaza. Tijekom naguravanja ozlijeđeno je nekoliko osoba, javila je reporterka N1 televizije Aida Hadžimusić.


NOVO! 18:20 sati  Granični prijelaz će biti osposobljen za promet, potvrđeno je večeras za N1 iz granične policije BiH.


NOVO! 18:08 sati Oko 200 migranata i dalje se nalazi u blizini graničnog prijelaza Maljevac, a prisutne su i pojačane policijske snage, javlja N1.


Nezadovoljni migranti jedno vrijeme su uzvikivali: ”Border, border, open, open…”.


Zbog niskih temperatura zraka, naložili su vatru oko koje su se okupili.


NOVO! 17:08 sati Predsjednica Grabar –Kitarović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici, pri čemu je izviještena kako je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije.


“Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke”, poručili su iz Ureda predsjednice.


NOVO! 15:48 sati  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je ustvrdio da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine »niti će biti niti za time postoji potreba«. 


»Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija«, objasnio je Božinović.


Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno »pojačano kretanje« migranata i na granici sa Srbijom, što je »srbijanska policija uspješno riješila«.


O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da »situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku«.


To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u »danima koji slijede situacija smirivati«.


Dodao je i da je hrvatska policija na granici »vrlo spremna, opremljena i obučena« i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. »Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku«, zaključio je Božinović.


Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je kazao da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da su to »daleko manje brojke« nego ranije.


Novost je i da su zemlje koje su dalje na željenom putu migranata zatvorile svoje granice. »One šalju poruke da nisu spremne primati nove migrante i Hrvatska je kao članica EU koja pokriva najdulju granicu u potpunosti na tragu europske politike«, kazao je Božinović.


NOVO! 15:18 sati Stotinjak ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar. 


Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize.


Mjere dogovorene u utorak između lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti BiH znače i provjeru putnika koji stižu u Bihać autobusima ili vlakovima.


Nakon višesatnih pregovora između policije, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH postignut je dogovor da se migrante pristigle vlakom prekrca u autobuse koji će ih odvesti u sarajevsko prigradsko naselje Hadžići gdje je u krugu napuštene vojarne napokon otvoren dugo najavljivani centar za smještaj migranata.


Tamo je dopremljeno šezdesetak kontejnera opremljenih sanitarnim čvorovima i grijanjem i provedene su potrebne preinake što je koštalo oko milijun eura osiguranih donacijama.Centar u vojarni »Ušivak« kod Hadžića može primiti oko 400 osoba.

Iz Granične policije BiH u popodnevnim su satima potvrdili kako je skupina od dvjestotinjak migranata nastavila blokirati granični prijelaz Maljevac i na taj način pokušava izvršiti pritisak ne bi li ih se pustilo nastaviti put ka Hrvatskoj.


Zabilježen je i incident u kojemu se jedan migrant pokušao ozlijediti hladnim oružjem u čemu su ga policajci spriječili.


NOVO! 15:17 sati  Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima. 


»U jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij.


Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć«, izvijestio je MUP.


Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren za promet zbog velike grupe stranih migranata okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.


Nešto iza 14 sati dosadašnjem broju temeljne i interventne policije priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa svom zaštitnom opremom.


Napetost među migrantima pada i raste, povremeno glasno izvikuju svoje zahtjeve, a oko 12 sati napetost je bila najveća jer su revoltirani migranti, kako se doznaje na mjestu događaja, na policiju koja im je priječila ilegalni ulazak u Hrvatsku bacala razne predmete.


Neslužbeno se doznaje da su trojica migranata ozlijeđeni u naguravanju te da su im pomoć pružili članovi udruge Liječnici bez granica koji se na bosanskohercegovačkoj strani.


Osim stotinjak migranata koji se nalaze na mostu još barem toliko smjestilo ih se u obližnjem šumarku iz kojega se vidi dim, a kako je vrlo sunčano i toplo nagađa se da pripremaju hranu i da nemaju namjeru uskoro otići s granice.


Vozači svih vozila koji dolaze na ovaj granični prijelaz policija usmjerava na 20-ak kilometara udaljeni prijelaz Bogovolja tako da nema zastoja.


NOVO! 12:54 sati Brojne novinarske ekipe svjedočile su jutros trenutku kad su migranti, koji traže da ih se pusti u Hrvatsku i dalje, do konačnih odredišta, probili kordon policije i zaputili se prema graničnom prijelazu Maljevac.


 Dramatične video snimke pokazuju trenutak probijanja kordona, a agencija Patria javlja da je u neredu koji je nastao bilo i ozlijeđenih. 

U isto vrijeme, policija Unsko-sanskog kantona odlučila je blokirati priljev novih migranata, koji mahom stižu autobusima iz Sarajeva u Bihać, da bi ilegalno pokušali prijeći hrvatsku granicu. 


Prvi autobusi kojima se migranti prebacuju do zapadne Bosne vraćeni su u glavni grad, a policija to pojašnjava sigurnosnom procjenom. Policija tvrdi da uz priljev novih migranata ne može više garantirati sigurnost u Bihaću, a navodi se da je zabilježen i porast kaznenih djela, koja se u najvećem dijelu događaju među samim migrantima. 


U pitanju su u najvećem broju slučajeva migranti koji stižu iz Iraka, Afganistana i Sirije, ali među migrantima ima i Iranaca, Marokanaca te ljudi iz brojnih drugih zemalja, koji su odlučili potražiti sreću na zapadu Europe. Pogledajte video 
foto: screenshot youtube


foto: screenshot youtube