Bruxelles

Michel započeo s bilateralnim sastancima, najprije s Plenkovićem

Hina

Reuters

Reuters

Nakon što je završena prva plenarna sjednica Europskog vijeća, Michel je započeo s bilateralnim sastancima i to po redoslijedu kojim se smjenjuju rotirajuća predsjedništva. Prvi na redu je hrvatski premijer, a onda slijedi kancelarka Angela Merkel jer Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU-a nakon Hrvatske



BRUXELLES Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel započeo je u četvrtak navečer s nizom bilateralnih sastanaka, a prvi bilateralni sastanak ima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.


Nakon što je završena prva plenarna sjednica Europskog vijeća, Michel je započeo s bilateralnim sastancima i to po redoslijedu kojim se smjenjuju rotirajuća predsjedništva. Prvi na redu je hrvatski premijer, a onda slijedi kancelarka Angela Merkel jer Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU-a nakon Hrvatske.


Na bilateralnim sastancima sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.




Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine. 


Većinu vremena čelnici će provesti u bilateralnim razgovorima bilo s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, bilo međusobno između saveznika.


Nakon što odradi bilateralne sastanke s čelnicima zemalja članica, Michel bi možda mogao izići s novim, dopunjenim prijedlogom.


Polazište za raspravu na početku samita bio je Michelov prijedlog od prošlog tjedna, oko kojeg očito nema suglasnosti, stoga će se on vjerojatno dopunjavati nakon konzultacija sa svim čelnicima.