Sam svoj majstor

Mesić čeka odluku Ustavnog suda i već pola godine sam plaća režije u Uredu bivšeg predsjednika

Boris Pavelić

Bivši predsjednik i njegova tajnica sami kuhaju kave, čiste i poslužuju goste. Ili, kako nam je jučer kazao Stjepan Mesić: »Navala je malo splasnula, pa imamo više vremena za čišćenje«



ZAGREB »Sam svoj majstor!« – tako nam je, uobičajeno bezbrižnim glasom, bivši predsjednik Stjepan Mesić opisao činjenicu da već pola godine sam plaća režije u uredu bivšeg predsjednika Republike, čiji zakonski status treba riješiti Ustavni sud. Dotad – Mesić i njegova tajnica sami i čiste ured, u stankama između dva prijema za inozemne veleposlanike.


Jer, situacija je doista bizarna: teče već šesti mjesec kako bivši predsjednik i njegova tajnica sami plaćaju sve troškove održavanja ureda u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, sami kuhaju kave, čiste, i poslužuju goste. Ili, kako nam je jučer kazao Mesić, ironizirajući činjenicu da su ga mnogi počeli zaobilaziti nakon što ga je prošla Vlada stala otvoreno napadati: »Navala je malo splasnula, pa imamo više vremena za čišćenje«.


Prvog lipnja stupio je na snagu zakon kojim je bivšem predsjedniku oduzet stalni ured. Još je ranije promijenjen raniji zakon, kojim je odredba o pravu na stalni ured bivšeg predsjednika ograničena na pet godina, pa je Stjepan Mesić bio ostao jedini predsjednik s doživotnim pravom ured. To se Vladi Tihomira Oreškovića, na Mostov prijedlog, iz nekog razloga nije dopalo, pa je kao jednu od svojih prvih odluka usvojila zakon kojim se ured oduzima samo jednome čovjeku – Stjepanu Mesiću.




Nakon što je taj propis stupio na snagu, Vlada je prekinula financiranje, pa i plaćanje svih računa. No Mesić se na zakon žalio Ustavnome sudu, pa je nastupila pat pozicija – Mesića nitko iz državne vile nije nasilno iselio, ali mu nitko ni ne plaća račune. Hrvatska je tako postala zemlja čiji bivši predsjednik možda – ali možda i ne – protuzakonito koristi državni ured, a pritom sve njegove troškove plaćaju on i njegova tajnica, inače zaposlenica državne uprave. »Isključili smo sve telefone, i ostavili samo tajničin mobitel, da računi budu niži. Štedljivi smo, kao i obično«, kaže nam Mesić.


Neovisno o nebičnim uvjetima u kojima radi, bivši predsjednik kaže da ne posustaje s poslom. »Veleposlanike primamo kao i uvijek. Većina novih koji dolaze, kao i većina onih na odlasku, zamole prijem, i ja se rado sa svima njima sastajem«, kaže Mesić. Vrlo jednostavno: plate režije da bude vode i struje, očiste da bude čisto, kupe kavu i kekse da ljubazno prime goste, i veleposlanici mogu doći, najavljujući se na telefon koji je platila tajnica bivšeg predsjednika. Nije li to zanimljiv prilog općesvjetskom trendu državne štednje?


No šalu na stranu: Mesić se upravo vratio iz Indije, gdje je u Luknowu i New Delhiju sudjelovao na svjetskoj konferenciji predstavnika sudova, na koju je bio pozvan u dvostrukoj ulozi, kao bivši sudac i bivši predsjednik države. Nedavno je boravio u Sarajevu i u još nekoliko zemalja. »Kamo god dođem, promoviram Hrvatsku i njezine mogućnosti. Znaju me diljem svijeta. U inozemstvu me, eto, ima – ali u Hrvatskoj sve manje. Nisu me pozvali ni na konstituirajuću sjednicu Sabora, izgleda da me više uopće ne pozivaju na svečane saborske obljetnice.


Izgleda da su me izbrisali, izbacili, i to baš ova dvojica najzaslužnijih za Hrvatsku – Božo Petrov i njegov zamjenik Milijan Brkić Vaso. Neka im je na čast«, kaže za naš list vjerojatno jedini bivši predsjednik na svijetu kojega je vlastita zemlja proglasila duhom u državnoj vili.