Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Dobio uputnicu

Medved ne vidi ništa čudnog u služenju kazne u toplicama: 'Merčep je u termama po preporuci liječnika'

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2018. u 10:28 2018-09-12T10:28:00+02:00

Medved je dodao kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu. O istom pitanju ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je samo kako »postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta«.

ZAGREB Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu da osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama po preporuci liječnika.

»Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa«, kazao je Medved uoči sjednice Užeg kabineta Vlade komentirajući vijest na portalu Index da Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji dane provodi u – toplicama.

Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu.

O istom pitanju ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je samo kako »postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta«.

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao »merčepovci« nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Merčep od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

»Merčepovci« su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.