Tiskovna konferencija

Međimurski župan Matija Posavec napustio HNS: ‘Upozoravao sam da stvari moraju ići drugim smjerom’

Hina

Foto  Josip Regovic/PIXSELL

Foto Josip Regovic/PIXSELL

»Uvidjevši kamo stvari idu, odlučio sam otići nakon više mjeseci pokušaja, upozoravanja da stvari moraju ići drugim smjerom, da moramo uvesti nove vrijednosti u hrvatsku politiku, međutim nije bilo dovoljno volje ni sluha za to. Dao sam dosta šansi, međutim ovo nije moj politički put za koji smatram da bi i Međimurje i Hrvatska trebali ići«, istaknuo je između ostalog Posavec



ČAKOVEC Međimurski župan i predsjednik županijskog HNS-a Matija Posavec izvijestio je u utorak kako je nakon 15 godina istupio iz te stranke.


Posavec je to objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u atriju Starog grada Zrinski u Čakovcu pojasnivši kako se na taj korak odlučio jer su putevi stranačkog vodstva i njegovog poimanja i djelovanja u politici suštinski u suprotnosti, pogotovo u smjeru u kojem on vodi Međimurje kao župan i smjeru u kojem smatra da Hrvatska treba ići.


»Uvidjevši kamo stvari idu, odlučio sam otići nakon više mjeseci pokušaja, upozoravanja da stvari moraju ići drugim smjerom, da moramo uvesti nove vrijednosti u hrvatsku politiku, međutim nije bilo dovoljno volje ni sluha za to. Dao sam dosta šansi, međutim ovo nije moj politički put za koji smatram da bi i Međimurje i Hrvatska trebali ići«, istaknuo je između ostalog Posavec.




Rekao je da je prije dvije godine, kada je stranka koalirala s HDZ-om, odlučio ostati iako se protivio takvoj odluci i htio je stvari promijeniti iznutra.


»Trudio sam se te dvije godine, kulminacija je bila na izborima za EU parlament kada sam vrlo jasno nakon izbora komunicirao s javnošću da moramo izgraditi novu stranku na novoj političkoj paradigmi, da moramo promijeniti i vodstvo i ljude i smjer i politiku ako želimo ići u bolju budućnost. Nažalost, za to nije bilo sluha ni volje«, podsjetio je Posavec. Kazao je da on osobno želi unijeti nove vrijednosti u hrvatsku politiku i da se želi boriti za bolju budućnost.


Posavec je, sada već svojim bivšim stranačkim kolegama, zaželio puno sreće u privatnom i profesionalnom životu, a sam je najavio da će do kraja ovoga mandata biti nezavisni župan.


Ne prelazim u drugu stranku


»Neću prelaziti u neke druge stranke, niti bilo što razbijati ili biti na nekim drugim listama. To je možda teži put, ali jedini ispravan, a takav ispravan put je onaj kojim ja želim ići i na kojim želim sudjelovati u politici«, poručio je Posavec. Nije ništa konkretno rekao oko svoje političke budućnosti nakon što mu istekne mandata župana, ali je najavio da će ispod svog rada podvući crtu i s rezultatima izaći pred građane koji će reći je li njegov rad bio dobar ili ne. Nije precizirao hoće li to napraviti tada kao nezavisan kandidat ili u nekoj drugoj stranci.


Osobno ne očekuje da bi kao župan trebao imati problema s podrškom u Skupštini Međimurske županije jer, kako je naglasio, uvijek se funkcioniralo da je interes Međimurja na prvom mjestu i da imperativ nikada nisu bile političke stranke.


»Radimo projekte, imamo puno posla, realiziramo stvari koje smatramo da ih treba realizirati i tako će biti do kraja. Vjerujem da će to shvatiti i oni koji čine predstavničko tijelo. Ne očekujem nikakve probleme«, rekao je župan Posavec te najavio nastavak rada u Međimurskoj županiji i na sjeveru Hrvatske.


»Politika će biti na izgradnji platforme snažne regionalne politike, snažnog sjevera, jer smatram da je sjever Hrvatske u generalnoj politici državne vlasti godinama zapostavljen. To treba promijeniti i tome ću dati svoj veliki doprinos«, najavio je međimurski župan.


Na pitanje tko će nakon njega voditi organizaciju HNS-a u Međimurju kazao je da tu odluku donosi stranka, ali da umjesto njega do izbora organizaciju mogu voditi potpredsjednici.


Upitan je li vrh stranke znao za njegovu odluku ponovio je da se u nekoliko navrata zalagao za promjenu politike i smjera stranke, ali da stranačka tijela i vrh stranke to nije prihvatio jer, kako je rekao, smatraju da je sve u redu. Dodao je da je bio spreman na sve to, samo da je bilo sluha u stranci.


»Bio sam spreman upustiti se u tu priču, spreman graditi snažni, građanski politički centar koji je potreban u hrvatskoj politici, ali nisam dobio potporu«, izjavio je sada već bivši član HNS-a.Posavec je na pitanje novinara potvrdio da ima informaciju da će vrh stanke večeras stići u Međimurje na sastanak s članovima Županijske organizacije.