Nova šansa

Međimurska tvrtka nudi radnicima 3. maja i Uljanika stalan posao, plaće do 10 tisuća, smještaj i obrok

Bojana Mrvoš Pavić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Eko Međimurje, osim odličnih primanja, radnicima brodogradilišta nudi i smještaj te topli obrok. Od petka, kad su dali oglas, zaprimili su nekoliko prijava



ZAGREB Zadnjih smo dana svjedoci agonije koju prolaze radnici u hrvatskim brodogradilištima, koji za svoj rad ne dobivaju plaću, dok istovremeno postoje firme primorane odbijati nove poslove zbog nedostatka kvalitetnih kadrova. Zbog stalnog rasta i širenja poslovanja, Eko Međimurje d.d. kontinuirano zapošljava radnike svih strojarskih proizvodnih zanimanja te nudi mjesečna neto primanja između 6.000 i 10.000 kuna – dio je oglasa koji je ova međimurska tvrtka objavila u medijima, pozivajući ogorčene radnike škverova da dođu raditi u, kako ističu u oglasu, »idilično Međimurje«.


Tamo u Šenkovcu u blizini Čakovca, rade, kako vele, »u punom zamahu, kao tvornica s najsuvremenijim strojnim parkom u regiji«. Zapošljavaju 550 radnika i svoju cjelokupnu proizvodnju plasiraju u svijet, poslujući profitabilno od davne 1906. godine. Proizvode dijelove strojeva i opremu za proizvođače strojne opreme u SAD-u, Japanu, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i drugdje, a osim redovite plaće, svojim radnicima isplaćuju i 13. plaću, uskrsnicu, božićnicu, naknadu za godišnji odmor, dodatne stimulacije za poseban angažman na poslu.


Profitabilni poslovi


Na pitanje odakle ideja da radnike »3. maja« i Uljanika pozovu na sjever Hrvatske, i što od poziva očekuju, iz uprave Eko Međimurja na čelu koje se nalazi Saša Novaković našem listu odgovaraju kako su poziv radnicima brodogradilišta objavili u petak, a do jučer su već zaprimili nekoliko prijava koje obrađuje njihova služba ljudskih resursa. »Na ovaj čin su nas potaknula aktualna događanja u oba brodogradilišta. Želimo pomoći radnicima koji nisu krivi za nastalu situaciju i žrtve su lošeg upravljanja, a sve se nažalost prelama preko njihovih leđa. Tim ljudima i njihovim obiteljima želimo pomoći da prevladaju ovu tešku situaciju te im omogućiti da svojim radom pošteno zarade i imaju dostojanstven život. Vjerujemo da su to sve stručni i iskusni radnici, a za takve u Eko Međimurju uvijek ima mjesta. Tvrtka ima dugoročno ugovorene profitabilne poslove, i nudi svojim radnicima dugoročnu stabilnost, redovna primanja i iznadprosječne uvjete rada«, odgovaraju iz uprave u Šenkovcu. Radnicima koji odluče doći raditi za njih, osim odličnih primanja, nude i smještaj te topli obrok. Već otprije zapošljavaju više radnika iz različitih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja.

– Naša iskustva pokazuju da je došlo vrijeme veće mobilnosti radne snage, i da se radnici više ne boje promijeniti životnu i radnu sredinu ukoliko na taj način mogu osigurati egzistenciju svoje obitelji. Tome treba pridodati da je Međimurje jedna vrlo lijepa životna sredina – s visokim stupnjem uređenosti i boljim životnim standardom u odnosu na neke druge dijelove zemlje, a nezaposlenih gotovo da i nema. U Međimurju svatko tko želi raditi može naći dobar posao i pristojno zaraditi. Imamo slučajeva da nakon što se radi posla preseli samo jedan član obitelji, uskoro u Međimurje presele i cijele obitelji – napominju iz uprave tvrtke.


Tražena zanimanja




U Međimurju, kako zaključuju, ubrzano raste metaloprerađivačka grana industrije, tako da su na ovom području sva metalska zanimanja jako tražena, odnosno tržište se suočava sa stalnim nedostatkom radnika. »Zbog toga smo ponekad, nažalost, primorani odbijati profitabilne poslove koje bismo mogli kvalitetno odraditi, a koji sada završavaju u okolnim zemljama, umjesto da se taj dio prihoda ostvari u Hrvatskoj«, kažu u Eko Međimurju. Nedostaje im strojobravara, zavarivača, tokara, autolakirera, zbog čega i učenicima tih zanimanja osiguravaju stipendiju od 1.600 kuna mjesečno, praksu, kao i sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja. U svom razvojno-edukacijskom centru obrazuju i usavršavaju, osim učenika i studenata, i svoje zaposlenike.