Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 24° 1
25. lipnja 2018.
Anketa EduCentra

Maturalne i diplomske ne plagira čak 76 posto studenata i srednjoškolaca

Ilustracija / Foto Arhiv NL
Ilustracija / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2013. u 11:59 2013-05-22T11:59:19+02:00

Poseban trud u svoj rad uložili su ispitanici koji su prevodili stranu literaturu. Jedan ispitanik je otišao i korak dalje - na vlastitu je inicijativu odlučio odraditi praksu u poduzeću na čijem je primjeru odradio diplomski rad te je na taj način raspolagao informacijama iz prve ruke

Velika većina ispitanika (76%) tvrdi da je njihov rad isključivo autorsko djelo, dok više od petine ispitanika (24%) navodi da su preuzeli dio tuđeg rada, otkriva nedavno provedena anketa portala EduCentar na temu pišu li studenti i učenici svoje završne, maturalne i diplomske radove sami ili ih u potpunosti ili djelomično kopiraju.

- U izradu svog maturalnog, a kasnije i diplomskog rada uložila sam mnogo truda i vremena -  komentirala je jedna ispitanica.

Poseban trud u svoj rad uložili su oni koji su prevodili stranu literaturu. Jedan ispitanik je otišao i korak dalje - na vlastitu je inicijativu odlučio odraditi praksu u poduzeću na čijem je primjeru odradio diplomski rad te je na taj način raspolagao informacijama iz prve ruke.

Tek 15 posto ispitanika priznalo je da je manji dio njihovog rada tuđe djelo, odnosno da su neke dijelove preuzeli iz drugih izvora.

Većinu tuđeg rada preuzelo je 5 posto ispitanika. „Imala sam istu temu kao i kolegica s iste godine pa sam pri pisanju završnog rada, s obzirom da mi je literatura bila na engleskom, većinu rada prepisala od nje“, priznala je jedna ispitanica.

U anketi provedenoj na gotovo 300 ispitanika otkriveno je i da 4 posto 'hrabrih' ispitanika ipak priznaje da je njihov maturalni ili diplomski rad u potpunosti napisao netko drugi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka