Kvote za strance

Matijašević: Uvoz stranih radnika može biti samo vatrogasna mjera

Orjana Antešić

Sindikalisti traže veće plaće za deficitarna zanimanja / Foto Sergej DRECHSLER

Sindikalisti traže veće plaće za deficitarna zanimanja / Foto Sergej DRECHSLER

Sve je bolje rješenje od opcije u kojoj bi brodogradilišta zbog nedostatka radne snage došla u situaciju da ne mogu završiti ugovorene poslove ili ugovarati nove, kazao je Ozren Matijašević



RIJEKA – Odobrenu kvotu od novih 2.320 radnih dozvola zastrance u brodogradnji, sindikati koji djeluju u ovoj industriji dočekali su dvojako. Tako predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević smatra kako je u danim okolnostima riječ o jedinoj mogućoj opciji, dok su se u Sindikatu metalaca Hrvatske i prije Vladine odluke protivili novom dovođenju stranih radnika na domaće navoze.


Nedostatak radnika u brodogradilištima


– Sve je bolje rješenje od trenutne opcije u kojoj bi brodogradilišta zbog nedostatka radne snage došla u situaciju da ne mogu završiti već ugovorene poslove ili da ne mogu ugovarati nove. Međutim, ovakav uvoz radne snage mora biti samo privremena vatrogasna mjera, a ne uobičajena praksa koja će se ponavljati iz godine u godinu. Već smo godinama suočeni sa paradoksom velikog broja nezaposlenih na burzi rada dok, s druge strane, više gotovo da i nema djelatnosti ili značajnijeg ulaganja u Hrvatskoj koje ne koči upravo problem nedostatka radne snage. Zato bi trebalo utvrditi objektivno stanje sa nezaposlenima na Zavodu za zapošljavanje, među kojima je i značajan broj onih koji su sličnih ili srodnih zanimanja koja su postala kronično deficitarna u brodogradnji – objašnjava Matijašević i dodaje kako će Vladi uputiti zahtjev da u idućoj godini iznađe sredstva potrebna za prekvalifikaciju takvih nezaposlenih osoba.


One za koje se utvrdi da su zdravstveno sposobni za obavljanje traženih poslova u brodogradnji, a pritom odbiju poziv za prekvalifikaciju, trebalo bi sankcionirati gubitkom prava koja ostvaruju na Zavodu za zapošljavanje, smatra čelnik HURS-a koji ukazuje na još jedan vid jednog te istog problema, a to je disparitet između politika plaća i potreba za radnom snagom.




– To bi moralo pratiti jedno drugo jer ako brodogradilišta već toliko vape za proizvodnim radnicima, onda se upravo takvim deficitarnim zanimanjima moraju povećati plaće – zaključio je Matijašević.


Stroga kontrola korištenja izdanih radnih dozvola


Da uprave brodogradilišta moraju početi razmišljati u pravcu kako povećati plaće radnicima, kako bi spriječili daljnji odljev mladih ljudi, a moguće i privukli one koje je sila već natjerala u inozemstvo, ističe i predsjednik Odbora za brodogradnju u Sindikatu metalaca Hrvatske Juraj Šoljić. U ovom Sindikatu bili su protiv zahtjeva poslodavaca za uvozom nove radne snage i tražili su od Vlade da ih u tome odbije, uz argumente da brodogradilišta još nisu dovoljno iskoristila svoje unutarnje resurse kroz kadrovsko restrukturiranje, kao i da prije nego što se tako olako posegne za stranim državljanima treba intenzivno poraditi na prekvalifikaciji naših nezaposlenih radnika metalske ili tehničke struke. Šoljić posebno apostrofira i suradnju koju bi brodogradilišta, kroz stipendiranje učenika, trebala ostvariti sa srednjim obrtničkim, industrijskim i brodograđevnim školama što zasad, prema njegovim navodima, nije slučaj.


Iz Sindikata metalaca Hrvatske ustrajni su u zahtjevu za strogom kontrolom korištenja izdanih radnih dozvola kako se ne bi događale zlouporabe. Traže zajednički sastanak sa predstavnicima ministarstava gospodarstva, rada i upravama brodogradilišta jer žele da i sindikati budu uključeni u taj proces nadzora stranih radnika.