Protivljenje Mostovom amandmanu

Matica umirovljenika protiv obveznog liječničkog pregleda za produljenje vozačke dozvole

Hina

Ilustarcija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustarcija / Snimio Vedran KARUZA

Za produljenje vozačke dozvole Most opetovano predlaže da osobe starije od 65 godina moraju ići na obavezan liječnički pregled i pri tome iznose, tvrdi MUH, vrlo upitnu statistiku prometnih nezgoda u kojima sudjeluju starije osobe, ne samo kao vozači, nego kao i pješaci



ZAGREB Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) izrazila je u srijedu ogorčenje zbog prijedloga amandmana Kluba zastupnika Mosta na Zakon o sigurnosti prometa na cestama, ustvrdivši kako Most time »vjerojatno pod utjecajem privatnih liječničkih lobija, ponovno želi uvesti diskriminaciju prema starijim osobama«.


Za produljenje vozačke dozvole Most opetovano predlaže da osobe starije od 65 godina moraju ići na obavezan liječnički pregled i pri tome iznose, tvrdi MUH, vrlo upitnu statistiku prometnih nezgoda u kojima sudjeluju starije osobe, ne samo kao vozači, nego kao i pješaci.


»Time postaje jasno da je Most i prije dok je bio u Vladi, bez ikakvog povoda i utemeljenog razloga bio jedan od glavnih pokretača za izmjenu zakona s tim što bi liječnički pregled starije osobe morale plaćati. Upravo to i jest cilj lobija koji izgleda, iz tko zna kojih razloga, imaju snažan utjecaj na Most. Možda su shvatili da Most dosljedno protežira njihove interese, a ne uvažava stavove i argumente predstavnika 1,23 milijuna umirovljenika i starijih osoba«, navodi se u priopćenju MUH-a.




Iako su u pojedinim zemljama Europske unije prakse različite, u Njemačkoj i Francuskoj zakoni imaju gotovo isto rješenje kao sadašnji zakon u Hrvatskoj, tvrde u MUH-u te pitaju što je potaklo Most i one koji se zalažu za takvu promjenu zakona da već osiromašenim umirovljenicima nameću nove troškove, ali i maltretiranja na liječničkim pregledima.


MUH stoga poziva sve saborske zastupnike da pokažu svoje demokratsko opredjeljenje i ne nasjedaju prijedlozima kojima bi se u zakon unijela odredba s diskriminirajućim odnosom prema starijim osobama. Također navode kako je sadašnji zakon, koji je donesen u lipnju 2015., usklađen s europskim propisima.