Podržali Lovrinovića

Matica umirovljenika podržava zamrzavanje 2. mirovinskog stupa

Hina

Hrvatski mirovinski sustav bi trebao biti u skladu sa socijalnim modelom, koji je najčešći u Europi, a to znači da se sastoji od javnog socijalno osjetljivog mirovinskog osiguranja s dodatnom mogućnošću dobrovoljne štednje za mirovinu



ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske, najveća udruga civilnog društva koja okuplja 279.000 članova, podržava prijedlog ekonomskog stručnjaka i saborskog zastupnika Mosta Ivana Lovrinovića da se zamrzne ili ukine uplata doprinosa u drugi stup obvezne kapitalizirane štednje i ta sredstva vrate u prvi stup generacijske solidarnosti iz kojeg svi sadašnji umirovljenici primaju mirovinu.


Čak je četvrtina sredstava iz sigurnog sustava generacijske solidarnosti prebačena u nesigurnu individualnu kapitaliziranu štednju, u privatne bankarske fondove kojima je interes – profit i zarada bez socijalne osjetljivosti. Ukupno se godišnje time akumulira preko pet milijardi kuna u privatne bankarske fondove, a ta sredstva, koja nedostaju za isplatu mirovina, nadoknađuju se iz državnog proračuna, priopćeno je u srijedu iz MUH-a. 


Ivan Lovrinović kazao je ono što misli i većina od ukupno 1,2 milijuna umirovljenika u Republici Hrvatskoj i zato Matica osuđuje nezapamćenu javnu reakciju na njegove prijedloge od strane onih koji  pokazuju da im je više stalo do interesa privatnog, uglavnom stranog financijskog kapitala, nego do naših umirovljenika. 




Hrvatski mirovinski sustav bi trebao biti u skladu sa socijalnim modelom, koji je najčešći u Europi, a to znači da se sastoji od javnog socijalno osjetljivog mirovinskog osiguranja s dodatnom mogućnošću dobrovoljne štednje za mirovinu. U takvom modelu nema mjesta za drugi stup obvezne kapitalizirane štednje kojeg su neke zemlje ukinule, a većina ga nije ni uvodila, ističe u MUH-u.


Poručujemo mandataru za sastav nove Vlade Tihomiru Oreškoviću da Matica želi surađivati kao socijalni partner i  traži formiranje novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koje bi trebalo biti u funkciji socijalnog dijaloga umirovljenika i Vlade. Takvo Vijeće je postojalo u dva mandata prethodnih Vlada različitih opcija i pokazalo se kao dobar oblik djelovanja. 


Matica  upozorava da je prosječna mirovina u Republici Hrvatskoj trenutno 2.239 kuna i da je to je svega 39 posto u odnosu na prosječnu plaću. Time je Hrvatska na samom dnu u Europi, a umirovljenici su pali u siromaštvo koje je zabrinjavajuće. Stoga će Matica podržati  reforme, ali one koje će osigurati redovito i pravedno usklađivanje mirovina s rastom plaća, troškovima života i rastom BDP-a te uključiti mjere za smanjenje prevelike razlike između prosječne mirovine i prosječne plaće, stoji u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske.