Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
14. listopada 2019.
40. obljetnica važne titule

Mate Parlov u nedjelju dobiva svoj spomenik u Fažani

Ada Damjanac, Matko Parlov i Radomir Korać / Foto Z. STRAHINJA
Ada Damjanac, Matko Parlov i Radomir Korać / Foto Z. STRAHINJA
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2018. u 15:04 2018-01-04T15:04:29+01:00

Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu izrađen u bronci u prirodnoj veličini, rad akademskog kipara Ante Jurkića

FAŽANA Prvi spomenik najboljem hrvatskom sportašu dvadesetog stoljeća i boksačkoj legendi Mate Parlovu bit će otkriven u nedjelju u Fažani u tamošnjem parku, između šetnice Mate Parlova i Aleje Maslina, na 40. obljetnicu osvajanja jedne od njegovih najvećih boksačkih titula, najavili su u četvrtak načelnik općine Fažana Radomir Korać i Matko Parlov, sin Mate Parlova.

Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu izrađen u bronci u prirodnoj veličini, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

»To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tom šetnicom rado će se slikati sa svjetskim prvakom«, rekao je Korać.

Matko Parlov izrazio je u ime obitelji zadovoljstvo skulpturom ustvrdivši kako je 7. siječnja odabran za otkrivanje spomenika jer je upravo toga dana 1978. godine Mate Parlov u Milanu pobijedio Argentinca Miguela Angela Cuella u meču za titulu profesionalnog prvaka svijeta u poluteškoj kategoriji.

Parlov, koji je preminuo 29. srpnja 2008. godine, jedini je hrvatski boksač koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijsko zlato, te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.

»Ime Mate Parlova do sada nose ulice u Zagrebu i Biogradu na moru, te Dom sportova u Puli, a u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji ima svoju zvijezdu. No, ova je šetnica u Fažani pun pogodak za postavljanje skulpture jer je tu živio od 1971. godine, tu se družio, radio i trenirao, i upravo je iz Fažane posljednjih devet godina karijere kretao na natjecanja«, rekao je Matko Parlov.

Premda otac nije lako pokazivao emocije, vjerujem da bi i njemu taj spomenik puno značio, dodao je sin legendarnog boksača.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.