Svečana prisega

Marušić na čelu USKOK-a, Vidović Vinketa na dužnosti prve tužiteljice PGŽ-a

Fiore Vežnaver

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vidović Vinketa je dosad bila zamjenica županijske državne odvjetnice u Rijeci, s dugogodišnjim iskustvom u procesuiranju niza velikih predmeta i slučajeva



RIJEKA Nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić svečano je prisegnula na ovu dužnost pred glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske Draženom Jelenićem koji ju je imenovao početkom ovog mjeseca. Svečanoj prisezi prisustvovao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenici glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, kao i zamjenici ravnateljice USKOK-a te savjetnici u DORH-u i USKOK-u.


Vanja Marušić je od siječnja 2015. do imenovanja na čelo USKOK-a bila na dužnosti županijske državne odvjetnice u Rijeci. Široj je javnosti najpoznatija kao zastupnica optužbe, USKOK-a, u postupcima protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, prije svega u antikorupcijskom procesu Sanaderu u slučaju Ina-MOL, u koji je naknadno uključen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, nedostupan hrvatskom pravosuđu.


Promjene i u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu: Ivanka Vidović Vinketa nova je vršiteljica dužnosti županijske državne odvjetnice. Vidović Vinketa je preuzela dužnost prve tužiteljice u Primorsko-goranskoj županiji nakon što je dosadašnja županijska državna odvjetnica Vanja Marušić imenovana ravnateljicom USKOK-a.




Vidović Vinketa je dosad bila zamjenica županijske državne odvjetnice u Rijeci, s dugogodišnjim iskustvom u procesuiranju niza velikih predmeta i slučajeva. U sjećanju je da je, među ostalim, zastupala optužbu u nizu sudskih procesa za ubojstva u riječkoj regiji. Između ostalog, bila je zastupnica optužbe na suđenju na kojem je izrečena jedna od najvećih kazni ikad u Rijeci: Samir Bajrić iz Velike Kladuše, tada 24-godišnjak, dobio je 38 godina zatvora jer je silovao, ubio i pokrao svoju stanodavku na Viškovu 2008. godine.


Sjedila je i u fotelji tužiteljice u procesu Franku Valiću iz Podhuma koji je u Rijeci osuđen na 28 godina zatvora zbog toga što je kao 21-godišnjak provalio u kuću svoje 52 godine starije susjede, a onda je ugušio kako ne bi otkrila što je učinio. Posljednje veliko suđenje, u kojem je Ivanka Vidović Vinketa zastupala optužbu i okončano je presudom, dogodilo se prije deset dana, kada je u Rijeci objavljena presuda Dragi Lešiću (65), koji je na tri godine zatvora osuđen zbog »ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane«, usmrćenja svog tadašnjeg susjeda u Klani.