Ministarstvo gospodarstva

Martina Dalić najavljuje porezne olakšice za ulaganja tvrtki u istraživanje i razvoj

Hina

Po njeznim riječima, najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se zbog te potpore neće morati platiti iznosi 300 tisuća eura odnosno kretat će se između 50 tisuća eura za studije izvodivosti do 300 tisuća eura za temeljna istraživanja



ZAGREB Tvrtke koje ulažu u istraživanje, razvoj i inovacije moći će računati na poreznu olakšicu odnosno umanjenje poreza na dobit za stvarne troškove za istraživanje i razvoj, najavila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.


Pred Vladom se, naime, u četvrtak treba naći prijedlog zakona o državnoj potpori za istraživanje i razvoj, kojemu je cilj pružiti podršku tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to kroz poreznu olakšicu.


To znači da će temeljem tog zakona poduzeća moći umanjiti osnovicu poreza na dobit za stvarne troškove koje imaju za inovacije, razvoj i istraživanje u svim aktivnostima koje pridonose kreiranju novih i poboljšanju novih proizvoda, poboljšanju proizvodnih, tehnoloških procesa i sl., objasnila je Dalić u izjavi novinarima.




Po njezinoj ocjeni, zakon predstavlja jačanje i proširenje cjelokupnog i zakonodavnog i financijskog okvira usmjerenog na jačanje i poticanje inovacija.


Na potporu predviđenu zakonom moći će računati svi poduzetnici koji nisu u poteškoćama, izuzev specifičnih djelatnosti kao što su npr. trgovina, kockarnice i slične djelatnosti koje se obično izuzima iz takvih potpora.


Poduzetnici koji žele ostvariti poreznu olakšicu Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta će prijavljivati svoje aktivnosti za koje smatraju da su projekt s karakterom znanstveno-istraživačkog rada. U slučaju da prođu evaluaciju stručnjaka koje će za to angažirati Ministarstvo tada će poreznu olakšicu odnosno umanjenje osnovice poreza na dobit moći umanjiti za stvarno učinjene troškove na istraživanju odnosno inovacijama. To su primjerice troškovi zaposlenih, istraživača, nabave opreme, pojedinih studija ili dio općih materijalnih tzv. režijskih troškova i slično, objašnjava ministrica Dalić.


Po njeznim riječima, najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se zbog te potpore neće morati platiti iznosi 300 tisuća eura odnosno kretat će se između 50 tisuća eura za studije izvodivosti do 300 tisuća eura za temeljna istraživanja.


Uz predviđenu olakšicu umanjenja osnovice poreza na dobit, poduzeća će i dalje moći koristiti druge potpore za istraživanje i razvoj.


Međutim, dodaje Dalić, sukladno zakonu i europskim pravilima postoji gornji limit na ukupnu razinu svih potpora koje se mogu koristiti, što je u ovom slučaju 40 milijuna eura.


»Dakle, poduzeća koja će se javljati za korištenje ove potpore moći će se javljati i za korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova i drugih vrsta državne pomoći, ali ukupan iznos svih vrsta pomoći koji jedan projekt može koristiti je ograničen ovim limitom između 7,5 i 40 milijuna eura po projektu«, kaže Dalić.


Smatra da bi zakon odnosno ovakva mjera trebala pomoći da se Hrvatska pomakne na europskoj rang listi ulaganja u istraživanje i razvoj. »Ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, i privatna i javna, su ispod jedan posto BDP-a, a europski prosjek je nešto više od dva posto. Stoga na ovaj način želimo pridonijeti i ostvarivanju našeg cilja da se do 2020. ulaganja u istraživanja i razvoj povećaju na 1,4 posto BDP-a«, ističe Dalić.


Dodaje i kako je povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, posebno privatnih, nužno radi kvalitetnijeg rasta, konkurentnosti i sl. Smisao je ovoga jačati osnovicu budućeg gospodarskog rasta, kaže Dalić, koja očekuje da će i zbog potpora predviđenih zakonom veći broj poduzeća biti zainteresiran za pokretanje istraživačkih projekata, inovacija, suradnju sa znanstvenim institucijama, fakultetima i sl.