Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
4. travnja 2020.

Markotić: 'Ovo je situacija koju nitko nije doživio od 14. stoljeća, ponosna sam na građane'

Foto HINA/ PIXSELL/ POOL/ Goran Stanzl
Foto HINA/ PIXSELL/ POOL/ Goran Stanzl
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2020. u 20:16 2020-03-26T20:16:40+01:00

Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila, rekla je Alemka Markotić

U Hrvatskoj je u odnosu na jutros zabilježeno 14 novih slučajeva koronavirusa i potvrđen je drugi smrtni slučaj. Ukupno je 495 oboljelih. Ministar Beroš istaknuo je kako broj novooboljelih pada već nekoliko dana.

O mjerama, koje su proglašene jednima od najrigoroznijih na svijetu, testiranjima i broju oboljelih za Dnevnik Nove TV govorila je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti ''Fran Mihaljević''.

Već nekoliko dana u javnosti se ponavlja pitanje kako to da su kod nekih pacijenata prvi testovi bili negativni, a onda pozitivni, Markotić ističe da su testovi sigurni, ali ne 100 posto te da zato postoje ljudi koji procjenjuju i kliničku sliku. Tako su za neke negativne pacijente tražili novo testiranje.

Hrvatske su mjere proglašene jednima od najstrožih na svijetu, ali Markotić smatra da su bile pravovremene.

"Osobno bih preporučila da se svi samo drže tih mjera. Mislim da su one sad dovoljne i promišljene", rekla je i dodala kako nam još treba samodiscipline.

"Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila", rekla je.

U Italiji je u jednom danu preminulo 662 ljudi. Broj zaraženih u svijetu prešao pola milijuna Smatra da se nije dogodio nagli rast teško oboljelih.

"To nije nagli rast, to je 5 posto od ukupnog broja oboljelih. Zasad je to ispod očekivanja", rekla je Markotić.

O neujednačenim pravilima i nemogućnosti nekih građana da dođu do majstora, dok drugi lako do njih dolaze, rekla je da Stožeri trebaju dati bolje upute. 

"Ovo je situacija koju nitko nije doživio do 14., 15., 16. stoljeća i trebat će nam da se adaptiramo. Vjerujem da će stožeri dati bolje upute", kazala je.

Napomenula je da je naš zdravstveni sustav jak bez obzira na velik broj liječnika u samoizolaciji.

"Više puta sam rekla da ne želim dati ozbiljnije procjene. Možete imati pretpostavke, a svi se nadamo da uspijemo izdržati nekoliko tjedana. Virusi su čudni.

SARS je tako protutnjao za 6 mjeseci pa nestao. Teško je vjerovati da će ovaj nestati, ali se nadam da će nas iznenaditi", zaključila je Alemka Markotić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.