Sjednica Predsjedništva SDP-a

Marina Lovrić Merzel pila kavu na Ibleru, Dragovan kaže: Kod nas bila nije

Tihana Tomičić

Na sjednici je bilo riječi o financiranju stranke, te vrh stranke pokušava naći rješenja za neuredne uplate članarine, što postaje sve veći problem, a rasprava se povela i o tome kako bi SDP trebao reagirati na referendum koji traži Željka Markić o izmjeni izbornog zakona. SDP će morati još razgovarati o toj situaciji, i u stranci i u Saboru, neformalno je zaključeno



 ZAGREB -  Nisam slušao premijerov govor u Saboru jer sam bio na službenom putu u Sloveniji jutros, ali logično je u tim prilikama govoriti o svemu što ste učinili i tek namjeravate učiniti. Koliko vidim, premijer je govorio i o reformi uprave, pri čemu je istaknuo da je najvažnija dinamika promjena koje se unose. Ja često ponavljam: u sustav se može unijeti oniliko promjena koliko sustav može izdržati, inače puca – to je valjda to. Ne bih ja sudio je li to neki novi kurs. A opozicija, oni su poslovično svime nezadovoljni, a sada su pogotovo nezadovoljni što im Poslovnik ne dopušta replike na izvješće o stanju nacije nego samo govor u ime kluba, pa ih to sigurno dodatno iritira – izjavio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uoči sjednice Predsjedništva stranke.


Kako se saznaje, na sjednici je bilo riječi o financiranju stranke, te vrh stranke pokušava naći rješenja za neuredne uplate članarine, što postaje sve veći problem, a rasprava se povela i o tome kako bi SDP trebao reagirati na referendum koji traži Željka Markić o izmjeni izbornog zakona. SDP će morati još razgovarati o toj situaciji, i u stranci i u Saboru, neformalno je zaključeno, a šef stranke Zoran Milanović ponovio je svoj stav da je taj referendum, odnosno sama Željka Markić, “djetešce HDZ-a”, te je stoga ta tema ujedno i veći problem za HDZ nego za SDP koji, uostalom, u Saboru ima svoje ustavne promjene kao svoju agendu. Za vrh SDP-a pitanje Markićkinog referenduma nije presudno važno ni po čemu, to mnogo više utječe na biračku bazu desnice, stav je većine.


Ono što je međutim na Ibleru večeras bilo možda i najzanimljvije jest činjenica da je uoči sjednice na Ibleru u kafiću praktički na ulazu u SDP sjedila Marina Lovrić-Merzel, koja je nedavno isključena iz stranke zbog istrage o navodnoj zloupotrebi oko 10 milijuna kuna županijskog novca, a koja se vraća u Sabor. S obzirom da su se bile pojavile spekulacije o tome da bi Lovrić Merzel, kad počne konzumirati svoj saborski mandat i u praksi, mogla završiti u SDP-ovom saborskom klubu kao nezavisni zastupnik, te da se vrh stranke nje zapravo nikada i nije odrekao, pitali smo glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana što je bivša županica radila na Ibleru te ima li nekih kontakata s vrhom stranke.


On je kratko odgovorio:– Ne znam što je Marina Lovrić Merzel radila na Ibleru, ali u našoj zgradi bila nije.