Eurozastupnica

Marijana Petir: Iz HSS-a neću izaći, očekujem da Ministarstvo uprave odradi svoj posao

Hina



Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu koja je pod suspenzijom u Hrvatskoj seljačkoj stranci (HSS), rekla je u intervjuu za Hinu kako iz HSS-a neće izaći, kao što je to očekivao ponovno izabran predsjednik stranke Krešo Beljak, te očekuje da Ministarstvo uprave konačno odradi svoj posao jer tvrdi da je Beljak ponovno za predsjednika izabran ilegalno.


Krešo Beljak ponovno je na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a 14. siječnja izabran za predsjednika stranke. Kako to komentirate?


To je bilo i očekivano jer je ta skupština bila pripremljena, bazirana na ilegalno održanim skupštinama općinskih, gradskih i županijskih organizacija HSS-a, s lažnim delegatima. Eliminiravši sve protukandidate, bilo je sasvim očekivano da je Krešo Beljak sebi očistio put kako bi i dalje ostao na čelu Hrvatske seljačke stranke. Zanimljivo je pratiti komentare na društvenim mrežama uglednih ljudi i članova HSS-a koji tvrde da su delegati, a nisu bili dobili poziv na izbornu Glavnu skupštinu, poput bivše dubrovačko-neretvanske županice Mire Buconić ili pak nekih koji se hvale da nisu bili delegati ali su glasovali na izbornoj skupštini. Dakle, očekujem da Ministarstvo uprave konačno odradi svoj posao jer je odavno primilo podneske suspendiranih članica i članova HSS-a. S obzirom na to da je izborna Glavna skupština održana na temelju ilegalnih skupština općinskih, gradskih i županijskih organizacija, jasno je da nije legalna.Što ćete poduzeti ako od Ministarstva uprave ne dobijete odgovor? Hoćete li i dalje ostati u HSS-u?

Ovo što se događa u HSS-u nije samo pitanje Statuta stranke, već je to i pitanje poštivanja Zakona. Krivotvorenje je kazneno djelo a u HSS-u su krivotvorene skupštine i potpisi delegata. Očekujem da Ministarstvo uprave postupi po Zakonu, no ako ništa ne poduzme to će biti pokazatelj da u Hrvatskoj imamo krizu institucija, a toleriranje bezakonja sasvim sigurno nije u skladu s politikom ove Vlade. Za mene uopće nema dvojbe da se mora istražiti ono što se događa u HSS-u i u drugim političkim strankama, i tome se treba stati na kraj jer – dok nemamo demokraciju unutar političkih stranaka – ne možemo očekivati ni demokraciju u društvu. Ja sam poduzela sve što sam trebala kao članica HSS-a i kao dužnosnica stranke kako bih na vrijeme upozorila na to što se događa u HSS-u. Sa članovima HSS-a ću i dalje imati korektne odnose a iz HSS-a neću izaći, kao što je to Krešo Beljak očekivao. Njegova vladavina će proći i završiti kao što su i mnoge tiranije završile a diktatori sišli sa svojih stolaca, samo je pitanje što će ostati od HSS-a.




Ako Vam se ukine suspenzija, a Ministarstvo uprave ništa ne poduzme, kako mislite surađivati s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom?


Surađivat ću s članovima stranke kao i do sada a što se tiče Kreše Beljaka, na njega više neću trošiti riječi jer on nije dostojan biti predsjednik HSS-a. Krešo Beljak će vrlo brzo doživjeti svoj politički fijasko i politički pad, a s njime nažalost stradat će i HSS, i to već na lokalnim izborima jer će se prvi put dogoditi da općinske, gradske i županijske organizacije neće moći na njih izlaziti po modelu koji smatraju da im je najprihvatljiviji jer je Krešo Beljak bez stranačkih tijela zaključio koaliciju sa SDP-om. To je nedopustivo i suprotno svim njegovim obećanjima no ako analiziramo što je govorio a što radi, on je sva svoja obećanja više puta prekršio. Vidjet ćemo kako će HSS-ovi lokalni dužnosnici reagirati na takvu Beljakovu samovolju jer bi se većina njih mogla naći u situaciji da ako ne poslušaju Beljaka, neće moći na izbore pod imenom HSS-a, a ako ga poslušaju, da će izgubiti izbore.


Kako komentirate izlazak iz HSS-a svojih suspendiranih kolega, koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i bivšeg predsjednika zagrebačkog HSS-a, sada nezavisnog zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenada Matića, te druge izlaske iz stranke?


Ja sam nekoliko puta pozivala sve članove i dužnosnike da ostanu u HSS-u i da se unutar stranke bore za promjene. Na žalost mnogi od njih nakon ilegalne skupštine koju je Krešo Beljak organizirao kako bi ponovno bio izabran za predsjednika HSS-a napustili su HSS ili su najavili da će ga napustiti. Riječ je o ljudima koji su više od 20 godina članovi HSS-a i koji su u stranku došli prije Kreše Beljaka a koji ne vide u HSS-u prostor za djelovanje uz ovakvog predsjednika i ovakvo vodstvo. Činjenica je da je Beljak lokalnim dužnosnicima koji su izrazili drugačije mišljenje od njegovog poručio da im neće potpisati liste za kandidaturu i jedina mogućnost koju imaju kako bi se na lokalnim izborima mogli ponovno kandidirati jest da nađu okvir djelovanja nažalost izvan HSS-a.


Možete li nešto reći o svojem sadašnjem statusu u HSS-u?


Što se tiče mog statusa, ja sam više od četiri mjeseca suspendirana, o čemu sam doznala iz medija. Ni u jednom trenutku nisam bila pozvana da dam iskaz, žalila sam se jer imam pravo na to na temelju Statuta HSS-a, no moja žalba nije bila razmotrena, nego je bez razmatranja odbijena. To samo pokazuje političku tiraniju i apsolutni izostanak političke kulture Kreše Beljaka koji ne trpi one koji misle drugačije i koji je zapravo pribjegao komunističkim metodama političke eliminacije kako bi se zadržao na čelu HSS-a samo zato da bi si priskrbio osobnu korist i zaštitio svoje interese i interese najbližih suradnika te kako bi na kraju eliminirao HSS. Potpuno se pogrešno tumačilo da smo mi suspendirani izrazili nezadovoljstvo zato što je sklopljena koalicija sa SDP-om, a ne s HDZ-om. Mi smo inzistirali da Krešo Beljak ispuni obećanje i da odluku o koaliciji stavi na odlučivanje delegatima na skupštini, a kad smo vidjeli da on to ne želi, tražili smo da se bar konzultiraju županijske organizacije. No on je i to odbio, i mi smo u tom smislu reagirali na Glavnom odboru. Niste mogli čuti ni od koga od nas da smo na stranačkim tijelima zagovarali ovu ili onu koaliciju, već jak HSS. Podsjetili smo ga na njegova obećanja i izrazili nezadovoljstvo na stranačkim tijelima zbog nasilja koje provodi da bi isforsirao odluku koju je očito prije donio. To je nešto što nam nije oprostio i zato nas je suspendirao iako mi te odluke ni raspravu s Glavnog odbora u javnosti nikad nismo komentirali. Naša suspenzija je neutemeljena i služi samo za opstanak Kreše Beljaka na čelu HSS-a. On je morao eliminirati sve svoje protukandidate da bi ponovo bio izabran za predsjednika. To su pokazali i rezultati skupštine.


Željeli ste se kandidirati za predsjednicu HSS-a?


Odlučila sam se kandidirati za tu dužnost da spasim stranku jer je Krešo Beljak vodi u propast. Uvidjela sam da Krešo Beljak nije sposoban niti dostojan voditi HSS. U kandidaturi sam onemogućena. Ja sam članica HSS-a od ranih 90-ih. U mojoj kući su se obnavljali ogranci Hrvatske seljačke stranke, moj otac je bio povjerenik stranke za Moslavinu i Posavinu. Imala sam 11 godina kad su dužnosnici HSS-a dolazili u našu kuću, a ja sam s njima odlazila na skupove, upijala njihove riječi i slušala kako govore o povijesti HSS-a. To je bilo svijetlo i entuzijastično razdoblje obnove stranke u domovini. Cijela moja obitelj, moji roditelji i moja braća, svi su članovi HSS-a. Mi živimo HSS i ono što su braća Radić naučavali i Vladko Maček postavio kao temeljnu ideologiju u odnosu prema Bogu, ljudima i prirodi. Ja stvarno volim HSS i bez obzira na to što se događalo i tko bio na njegovu čelu, ta ljubav prema HSS-u i članovima stranke ne može se umanjiti.