Ministar u neugodnoj situaciji

Marić na optužbe o krivotvorenim izvješćima Agrokora: ‘Financije nisu bile u mojoj odgovornosti’

Jagoda Marić

Foto Igor Soban / PIXSELL

Foto Igor Soban / PIXSELL

Nitko drugi iz Vlade slučaj nije želio komentirati, tek su nam pojedini sugovornici neslužbeno kazali da i ono što se događalo jučer ide u prilog donošenju zakona po kojem bi se restrukturirao Agrokor jer bilo tko je, unatoč svim poteškoćama, u stanju dodatno slabiti tvrtku svojim istupima i najavama



ZAGREB Ruski kreditori Agrokora iznijeli su jučer u Moskvi ozbiljne optužbe na račun vlasnika Ivice Todorića i menadžmenta kompanije o tome da su financijska izvješća tog koncerna falcificirana i to dulje vremena. Te tvrdnje u Moskvi, kako prenosi tamošnja agencija RNS, iznio prvi potpredsjednik VTB banke Yuri Soloviev, koji je unatoč tome ostavio mogućnost da ta banka zajedno s ostalim kreditorima spašava Agrokor, tako što će svi oni sklopiti sporazum kojim bi se Agrokoru pomoglo da izađe iz trenutnih financijskih teškoća.


Osim što su teške optužbe iz Rusije izazvale potres u Agrokoru i među investitorima, to je dodatni teret i za Banske dvore zbog činjenice da je ministar financija Zdravko Marić u Vladu stigao upravo iz Agrokora. On je već je u više navrata poručivao da će se koliko je to moguće za ministra financija izuzeti od odlučivanja o Agrokoru, te da nikako ne želi štetiti bilo svojoj Vladi bilo svojoj državi. 


Oporba je dosad u više navrata inzistirala na Marićevoj odgovornosti s obzirom na to je Marić u Agrokoru u vrijeme izdavanja obveznica tog koncerna bio izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala, te da mu je područje odgovornosti, što stoji i u njegovoj službenoj biografiji na stranicama ministarstva financija, bilo međunarodno financiranje i odnosi s investitorima. 




I za Vladu i za Marića prilično je neugodna tvrdnja iz Rusije o krivotvorenju izvješća, iako Marić nije bio financijski direktor u Agrokoru. 


– Ne mogu to komentirati, ali u mojoj odgovornosti nisu bile financije koncerna – kratko nam je kazao Marić. 


Nitko drugi iz Vlade slučaj nije želio komentirati, tek su nam pojedini sugovornici neslužbeno kazali da i ono što se događalo jučer ide u prilog donošenju zakona po kojem bi se restrukturirao Agrokor jer bilo tko je, unatoč svim poteškoćama, u stanju dodatno slabiti tvrtku svojim istupima i najavama.