Ministar financija

Marić: Zakon o koncesijama dva puta prošao proceduru usvajanja, nema potrebe za odugovlačenjem

Hina



Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u nedjelju kako je Zakon o koncesijama, koji se nalazi na dnevnom redu Hrvatskog sabora, već dva puta prošao proceduru usvajanja, ocijenivši kako nema potrebe za odugovlačenje s njegovim izglasavanjem.


U izjavi za novinare ispred Ministarstva financija, nakon što je Inicijativa »Pokret otoka« održala danas prosvjede na desetke mjesta uz obalu i na otocima te zatražila da se Prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje u Sabor, a javnost uključi u daljnju raspravu, ministar Marić je podsjetio kako je prvi nacrt zakona izrađen još krajem 2015. u vrijeme tehničke vlade Zorana Milanovića.Također je podsjetio da je javna rasprava o zakonu o koncesiji provedena u veljači i ožujku 2016., da su usuglašeni svi komentari, te je Zakon uveden u Vladinu proceduru. Potom je Oreškovićeva Vlada uputila Zakon u Hrvatski sabor, ali je ta parlamentarna većina raspuštena, dodao je. Marić je podsjetio da je najviše komentara i primjedbi došlo od DORH-a, Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva uprave, a nakon provedene javne rasprave, svi su usklađeni.Vlada Andreja Plenkovića isti je zakon provela kroz svoju proceduru i odlučili smo ga poslati u saborsku proceduru, istaknuo je ministar financija.U prvom čitanju koje je provedeno u veljači ove godine, 117 zastupnika je glasalo za, dva su bila protiv i četiri suzdržana, te je Zakon upućen u drugo čitanje, kazao je ministar Marić.

Zakon o koncesijama je naša uskladba s direktivama Europske unije, krovni je zakon koji definira pobliže postupke same dodjele koncesija, brojne procedure koje se tiču zaštite pozicije davatelja koncesija i nacionalnih interesa, traži studije izvodljivosti i općenito raznoraznih obrazaca koje je potrebno ispuniti da bi se dobila koncesija, dodao je.


To je transponiranje najbolje svjetske prakse europskih direktiva u naše zakonodavstvo, kazao je Marić.Pojedina područja koncesija regulirat će se zakonima i podzakonskim aktima iz tih pojedinih područja – poput Zakonu o rudarstvu, Zakonu o žičarama, ili vrlo specifičnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, podsjetio je.

Apsolutno nema potrebe za još jednu javnu raspravu, jer se Zakon gotovo godinu i pol nalazi u javnoj raspravi. Mogu reći vrlo odgovorno iz perspektive Ministarstva financija, i svih mojih kolega koji rade na problematici koncesija zakonodavnog okvira, da smo postigli dosta visoku razinu našeg zadovoljstva u smislu upravo provedene javne rasprave i usuglašavanja, rekao je ministar Marić.


Procijenio je kako će Zakon unaprijediti poslovno okruženje u Republici Hrvatskoj, te istodobno ojačati nadzorne funkcije nad njim.Po novom Zakonu ugovor o koncesiji postaje upravni ugovor, koji za razliku od trgovačkog ugovora daje veću mogućnost samom davatelju koncesija, čime činimo iskorak u olakšavanju poslovanja i šaljemo jasnu poruku da je Hrvatska zemlja koja želi privlačiti investicije i zdravi kapital koji je spreman investirati i zapošljavati ljude u Hrvatskoj, naglasio je Marić. Zakonom vrlo detaljno pripisujemo povjerenstvo za dodjelu koncesija koje mahom, kako i danas između ostalog piše u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, čine stručnjaci i to renomirani ljudi koji u tom pojedinom području imaju što za reći odnosno znaju problematiku, dodao je.Odgovarajući na pitanje o prosvjedima ministar Marić je kazao kako je u hrvatskoj političkoj areni malo toga što nekoga može i treba iznenaditi; i sada obzirom na novonastale političkog okolnosti događa se ovaj moment gdje smo odjednom sada pod ovakvim konstatacijama i zaključcima, dodao je. Neke od amandmana koje su uputili zastupnici u Hrvatskom saboru idu za tim da treba uključiti predstavnike lokalne samouprave gradova i općina na kojima se koncesija dodjeljuje. Osobno nemam ništa protiv toga, dapače spremni smo na to, međutim isto tako ovim zakonom nije ograničeno imenovanje i predstavljanje u tom povjerenstvu bilo koga. Na tu problematiku treba gledati iz perspektive dobre namjere i vjere da se jednostavno kroz dodjelu koncesije potakne nekakva gospodarska i neka šira aktivnostima u pojedinoj jedinici lokalne samouprave, kazao je ministar Marić.Što se tiče saborske procedure, Hrvatski sabor će o tome odlučiti, no mi ne vidimo razloga da idemo dalje, jer smo već u kašnjenju zbog objektivnih okolnosti prema Europskoj komisiji, te da niti ne riskiramo nekakve moguće postupke, zaključio je ministar financija Zdravko Marić.