Kadroviranje

Mareković savjetnik za branitelje? Milanović dao ponudu suradniku predsjednice na odlasku

Dražen Ciglenečki

Foto S. Midžor PIXSELL / Davor Kovačević

Foto S. Midžor PIXSELL / Davor Kovačević

Milanovićeva vlada ga je i 2015. imenovala u Odbor za obilježavanje 20. obljetnice Oluje. Mareković ne bi bio profesionalni savjetnik za branitelje predsjednika Republike nego bi, ako prihvati tu poziciju, volontirao



U Uredu predsjednika Zorana Milanovića bit će možda i suradnik predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, umirovljeni general Marijan Mareković, koji je sada predsjednik uprave državne firme Pleter, ima ponudu da bude Milanovićev savjetnik za branitelje. On to, kako doznajemo, ozbiljno razmatra i s ljudima kojima vjeruje konzultira se o tome što da učini.


Mareković je u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović bio na čelu Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja te član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost. No, to nimalo ne smeta Milanoviću. U Uredu izabranog predsjednika imaju visoko mišljenje o Marekoviću, ističu da je bio značajan ratni zapovjednik s vojnom karijerom bez ikakve mrlje i da se uvijek distancirao od politike. Mareković je na čelo Pletera, firme nastale 2006. izdvajanjem iz MORH-a uslužnih djelatnosti, došao 2012., kad je ministar obrane bio Ante Kotromanović. Nekoliko mjeseci ranije, Mareković se umirovio i to s dužnosti glavnog inspektora obrane. Milanovićeva vlada ga je i 2015. imenovala u Odbor za obilježavanje 20. obljetnice Oluje.


Zapovjednik Tigrova


Mareković ne bi bio profesionalni savjetnik za branitelje predsjednika Republike nego bi, ako prihvati tu poziciju, volontirao.




Rođen je 6. listopada 1959. u Sesvetskom Kraljevcu, a u Domovinskom ratu imao je vrlo važnu ulogu. Mareković je, primjerice, bio zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi i pomoćnik načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku. U Oluji je zapovijedao snagama koja su u oslobađanje okupiranog teritorija krenule s područja Ogulina. Iz tih je dana poznata snimka Marekovića i zapovjednika 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, koji su se 6. kolovoza 1995. susreli na mostu na Korani kod Tržačkih Raštela. Mareković je nositelj niza vojnih odlikovanja. Riječ je, dakle, o osobi neupitnog kredibiliteta i Milanović bi s Marekovićem kao savjetnikom za branitelje sigurno puno dobio, budući da se izabranog predsjednika u pojedinim političkim i braniteljskim krugovima i dalje smatra čovjekom koji je nedovoljno državotvoran i ne poštuje stečevine Domovinskog rata.


Prije tri tjedna Milanović je u intervjuu za Novu tv izjavio da će imati mali savjetnički tim i pritom nabrojio za koje će sve segmente društva imenovati savjetnike, ali među njima nije naveo i hrvatske branitelje. Ali, naknadno nam je u Uredu izabranog predsjednika rečeno da će Milanović imati i savjetnika za branitelje i da je za to mjesto nekoliko ljudi u igri. Spominjalo se i Kotromanovića, ali on će možda biti savjetnik zadužen za obranu.


Izvan politike


Prvi predsjednik Republike koji je imao savjetnika za branitelje bio je Ivo Josipović i to Predraga Matića, koji je kasnije u Milanovićevoj vladi postao ministar branitelja. Kolinda Grabar-Kitarović se, pak, odlučila za Antu Deura, koji se kao njezin posebni savjetnik za branitelje održao na Pantovčaku svih pet godina. S obzirom da je predsjednica na odlasku bila bliska s prosvjednicima protiv ministra Matića, koji su 555 dana logoravali ispred Ministarstva branitelja, za savjetnika je odabrala jednog iz te skupine, Deura, koji je od početka bio angažiran u toj protuvladinoj akciji.


Mareković je sasvim drukčiji tip ratnog veterana. Nije ga bilo ni blizu ovog prosvjeda, a nije čak ni član Hrvatskog generalskog zbora, udruge dijela umirovljenih generala koja je tijesno povezana s HDZ-om.


– Ni na koji način nisam upućen u dnevnopolitička zbivanja niti me politika ikad zanimala, izjavio je Mareković u ljeto 2015. dok je trajao sukob između premijera Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja se žestoko protivila organiziranju oružanog mimohoda u Zagrebu u sklopu proslave 20. godišnjice Oluje. Mareković je tada bezrezervno podržao ideju o mimohodu.