Na koga pada rizik zaduženja?

Maras pozvao da se u Saboru što prije raspravi SDP-ov prijedlog istražnog povjerenstva za Agrokor

Hina

Snimio Darko JELINEK / Nl  arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

"HDZ odnosno Republika Hrvatska omogućila je da fond rizičnog kapitala uloži 200 – 300 milijuna eura te da u godinu i pol koliko će trajati izvanredna uprava zarade 60 posto prinosa na svoj ulog, a ako Agrokor ne bude mogao to platiti to će platiti Republika Hrvatska. Mi u SDP-u ne pristajemo na to", rekoa je Gordan Maras

ZAGREB Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Hrvatskog sabora, HDZ-ovog Gordana Jandrokovića da Sabor što prije raspravi SDP-ov prijedlog zakona o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor jer će se, tvrdi, dugovi prelomiti na poreznim obveznicima.  

»HDZ odnosno Republika Hrvatska omogućila je da fond rizičnog kapitala uloži 200 – 300 milijuna eura te da u godinu i pol koliko će trajati izvanredna uprava zarade 60 posto prinosa na svoj ulog, a ako Agrokor ne bude mogao to platiti to će platiti Republika Hrvatska. Mi u SDP-u ne pristajemo na to i tražimo još jednom da vladajući, HDZ, predsjednik Sabora Jandroković stavi konačno zahtjev za istražno povjerenstvo oko Agrokora na dnevni red, da to raspravimo i da građani dobiju odgovore zašto se skrivaju informacije; zbog čega ne možemo pitati Martinu Dalić i Antu Ramljaka oko toga da netko zaradi na 300 milijuna eura 60 posto u godinu i pol, dok se s druge strane otpuštaju hrvatski radnici«, rekao je Maras.


 Izvanredni povjerenik Ante Ramljak i ministrica Martina Dalić se, kaže, ne mogu dogovoriti koliko će biti novo zaduženje.


 »Gospođa Dalić govori o 480 milijuna eura, a gospodin Ramljak o 530 milijuna. No ono što govore je da sav rizik tog zaduženja ne pada samo na kompaniju nego kasnije i na porezne obveznike«, poručio je SDP-ov Maras.




 Roll up zaduženje, tvrdi, trebalo je biti obrađeno i zakonom tj. ‘Lex Agrokorom’ no kako nije prijete nam, uvjeren je, potencijalne tužbe.


 »Nije dobro da smo stimulirali rizične fondove koji su već otkupili dogovanja Agrokora po 30-40 posto nominalne vrijednosti i tako ušli u vjerovničko vijeće te ih stimuliramo da daju još novca kako bi ‘kunu za kunu’ platitili stare dugove kao prioritet, a novi novac koji će dati će im biti priznat kao prioritet u budućem plaćanju«, rekao je Maras.