Rasprava u Saboru

Maras (SDP) tvrdi da HDZ slabi civilno društvo, Šimić (HDZ) to opovrgava

Hina

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Gordan Maras (SDP) proziva HDZ da teži slabljenju civilnog društva. To je politika koju provodi i bivša vlada HDZ-a i MOST-a, a čini se, s obzirom na aktivnosti gospodina Stiera i Ilčića, da nastavlja i Plenkovićeva, kaže Maras



ZAGREB Vladin prijedlog da se udruge oslobode obveze da u statutima propisuju izgled pečata, dobio je u četvrtak potporu saborskih zastupnika koji su pritom otvorili i pitanja financiranja udruga, činjenice da iste obveze imaju udruge koje povlače pet tisuća i pola milijuna kuna, a SDP-ov Gordan Maras prozvao je u raspravi HDZ da slabi civilno društvo, što je opovrgnuo HDZ-ov Marko Šimić.


Izmjenom koju u Zakonu o udrugama predlaže Vlada pojednostavit će se procedure koje u praksi zahtijevaju uporabu pečata, ali i uštedjeti na troškovima njegove izrade, objasnio je državni tajnik Ministarstva uprave Mihovil Škarica.


Koliko je udruga i koliko im novca iz proračuna odlazi, zanimalo je Miru Bulja (Most) koji tvrdi da brojne udruge nemaju funkcionalnost, svrha su same sebi. Neuitno je da se mnoge udruge plaćaju izvana, ne polažu račune u Hrvatskoj, kaže Stevo Culej (HDZ) i problematizira što je njegova Udruga specijalne policije u 16 godina dobila samo 2000 kuna, dok pojedine na natječajima dobivaju više od 200 tisuća kuna.


Jedna udruga na 82 stanovnika




U 2014. godini bilo je oko 52 tisuće udruga, »jedna na 82 stanovnika«, a za njih je te godine izdvojeno oko 1, 1 milijarda kuna, kaže Marko Šimić (HDZ).


Udruga Franak u šest je godina potrošila oko 200 tisuća kuna proračunskog novca, a omogućila da oko 55 tisuća obitelji smanji svoja dugovanja za 6, 5 milijardi kuna, i da im se vrati 1,1 milijardi na temelju zakona o konverziji, kaže Goran Aleksić (SNAGA).


Gordan Maras (SDP) proziva HDZ da teži slabljenju civilnog društva. To je politika koju provodi i bivša vlada HDZ-a i MOST-a, a čini se, s obzirom na aktivnosti gospodina Stiera i Ilčića, da nastavlja i Plenkovićeva, kaže Maras.


Civilno društvo i udruge za HDZ su vrlo bitni, 1,1 milijardi kuna nije problem ako su završile u udrugama koje rade za dobrobit građana i opći interes, rekao je Šimić.


Mladen Madjer (HSS) upozorava da u ruralnim sredinama mahom djeluju udruge koje dobivaju 5 do 10 tisuća kuna i moraju priložiti iste papire kao i udruge koje dobivaju velike iznose.


Hrg i Đakić dvoje u pozitivne učinke ponuđenih izmjena


Branko Hrg i Josip Đakić (HDZ) dvoje u pozitivne učinke ponuđenih izmjena. Baš će pomoći udrugama time što više neće morati imati pečat, kaže Hrg, dok Đakić drži da se nikakva efikasnost neće dogoditi, jer su udruge neprofitne organizacije, »niti trže, niti rade«.


Uz promjenu koja se tiče pečata, SDP-ov Arsen Bauk ima konkretan prijedlog, traži da se obveže Ministarstvo uprave da u roku od 30 dana riješi žalbu udruge dragovoljaca HOS-a iz Varaždina na rješenje Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, a tiče se korištenja pozdrava Za dom spremni! u statutu udruge.


»Mi se bavimo Za dom spremni, dok knez Drpislav radi«, uzvraća mu nezavisni Željko Glasnović.