Za očuvanje kompanije

Maras: SDP će predložiti izmjene zakona ‘lex Agrokor’ kako bi onemogućio američke fonodve da rasprodaju koncern

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Interes nam je sačuvati radna mjesta i utjecaj nad najvrednijim hrvatskim kompanijama. U ovom trenutku Andrej Plenković, odnosno izvanredna uprava Agrokora, omogućili su vjerovnicima, američkim fondovima, da oni upravljaju procesom, odnosno gdje će te kompanije narednih godina završiti. Pitanje vlasništva nad tim kompanijama jedno je od strateških nacionalnih pitanja«, ustvrdio je Maras



ZAGREB SDP-ov član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras najavio je u utorak da će ta stranka uskoro u proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona kolokvijalno poznatog kao »lex Agrokor«, kojima žele oduzeti mogućnost američkim fondovima da rasprodaju Agrokor, kako najvrednije hrvatske kompanije ne bi završile »u tko zna kojim dijelovima svijeta«.


»Interes nam je sačuvati radna mjesta i utjecaj nad najvrednijim hrvatskim kompanijama. U ovom trenutku Andrej Plenković, odnosno izvanredna uprava Agrokora, omogućili su vjerovnicima, američkim fondovima, da oni upravljaju procesom, odnosno gdje će te kompanije narednih godina završiti. Pitanje vlasništva nad tim kompanijama jedno je od strateških nacionalnih pitanja«, ustvrdio je Maras.


Dodao je da će prijedlog izmjena zakona uputiti uskoro te da to SDP mora napraviti radi odgovornosti prema hrvatskim građanima i gospodarstvu.




Komentirajući današnje svjedočenje nekadašnjeg predsjednika Vlade Josipa Manolića pred povjerenstvom za Agrokor, Maras je ustvrdio da su od njega čuli tko je donio političku odluku, kako je ona tekla, tko je odgovoran za tu kriminalnu pretvorbu tijekom devedesetih godina, iz koje je nastao i Agrokor, odnosno tvrtke koje je Agrokor kupovao tih godina.


»Podsjetio je na devedesete i kako je sve to skupa teklo. Apostrofirao je neke osobe i na kraju je rekao da su one imale punu podršku Predsjedništva HDZ-a u nastavku privatizacije, odnosno svega što su radili narednih godina«, kazao je Maras.


Ako će HDZ htjeti pogledati istini u oči, onda će jedan od zaključaka sigurno biti da je HDZ omogućio kriminalnu pretvorbu i privatizaciju tijekom devedesetih, a zahvaljujući tome je i Agrokor kupovao najvrednije hrvatske kompanije.


»Kako su kolege iz HDZ-a poželjele da se u ovom povjerenstvu počnemo baviti, preneseno, arheologijom, odnosno onime što se događalo 90-ih, vidite i da smo i u arheologiji iskopali HDZ. Nevjerojatno, gdjegod zagrebeš, gdjegod je neka netranparentnost i nepravilnost, evo HDZ-a«, ustvrdio je Maras.