Dobra vijest za obrtnike

Maras: Razmišljamo o dizanju razine dohotka za plaćanje paušalnog poreza

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je u srijedu kako se razmišlja o tome da se razina godišnjeg dohotka na koji se plaća paušalni porez za samostalne djelatnosti obrta podigne sa 150.000 na 230.000 kuna te da se najmanjim tvrtkama maksimalno olakša vođenje poslovne papirologije



ZAGREB  Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je u srijedu kako se razmišlja o tome da se razina godišnjeg dohotka na koji se plaća paušalni porez za samostalne djelatnosti obrta podigne sa 150.000 na 230.000 kuna te da se najmanjim tvrtkama maksimalno olakša vođenje poslovne papirologije.


»Razmišljamo o tome da podignemo razinu za plaćanje paušalnog poreza sa 150.000 na 230.000 kuna te da ljudima olakšamo da što jednostavnije vode knjigovodstvo. Ako recimo imate posao koji zapošljava vas i još dvoje, i svako od vas zaradi prosječnu hrvatsku plaću, pa imate prihod oko 200.000 kuna, mislim da bi te ljude trebalo rasteretiti kompliciranog računovodstva. To mora biti što jednostavnije, dakle treba im s druge strane omogućit da plaćaju paušalni porez«, rekao je Maras u emisiji Hrvatskog radija »A sada Vlada«.


Istaknuo je kako je takvih primjera ima u brojnim zemljama u svijeta, gdje se, kako tvrdi, račun dobiva praktički na papiru, nema prijava, ništa nije komplicirano, a opet sve dobro funkcionira.




Osvrnuvši se na jučer održan Rusko-hrvatski gospodarski forum u Moskvi, Maras je naglasio kako je dobro da se održao i da će se pravi efekti, zbog dobrih gospodarskih odnosa dviju zemalja, tek osjetiti u budućnosti.


»Nisam opterećen je li se potpisalo stotinu ugovora jer to nije ni moguće, ali dobro je da se takve manifestacije održavaju, treba ih bit još više«, kaže Maras.


Štoviše, predlaže da država barem jednom mjesečno organizira takve gospodarske forume u hrvatskim najvažnijim izvoznim tržištima.


Maras je također najavio da će Vlada ovoga tjedna donijeti novi program poticanja poduzetništva i obrta »Poduzetnički impuls 2015.«, vrijedan više od 4 milijarde kuna.


Kako je istaknuo, mali i srednji poduzetnici već sada nose gospodarski rast i na temelju njihovih rezultata država će ove godine izaći iz recesije.