Črvtso protiv nasilja nad ženama

Maras: Normalno da SDP mora podržati Istanbulsku konvenciju

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Ja se ne borim da bih se kao Plenković dodvorio nekim ljudima koji nas žele vratiti u srednji vijek, a on neka se zapetljava u nekim svojim sitnim kombinacijama«, poručio je Maras premijeru



ZAGREB Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras u četvrtak je poručio da je »SDP prvi za prevenciju nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja nad ženama i normalno da moramo podržati Istanbulsku konvenciju«.


Izjavu je dao novinarima u Saboru, unatoč naputku predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka da SDP-ovci novinarima, koje je nazvao »nezajažljivim medijskim trudbenicima«, ne daju izjave o Istanbulskoj konvenciji.


Maras je prvi SDP-ovac koji je prokomentirao Vladino jednoglasno usvajanje prijedloga Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije s popratnom izjavom, rekavši da »ovo što je Plenković napisao, to je zadaćnica za Željku Markić«.




»Ja se ne borim da bih se kao Plenković dodvorio nekim ljudima koji nas žele vratiti u srednji vijek, a on neka se zapetljava u nekim svojim sitnim kombinacijama«, poručio je Maras premijeru.


Na više puta ponovljeno pitanje hoće li SDP glasati za Istanbulsku konvenciju, s obzirom na prošlotjednu odluku Predsjedništva stranke da je neće podržati s ogradama, Maras nije izravno odgovorio, tek je rekao da je »SDP prvi i čvrsto protiv nasilja nad ženama«.


Dobit ćete izjavu nakon Kluba, ali mi smo protiv nasilja nad ženama i za najviše ljudske standarde, dodao je upitan je li Klub zastupnika SDP-a jedinstven po tom pitanju.


Na zahtjev novinara, osvrnuo se i na e-mail koji je SDP-ovim zastupnicima poslao Bauk, u kojemu im daje upute kako da izbjegnu novinare, međutim, ni tu nije bilo jasnog odgovora.


»Mi pišemo jedni drugima mailove, to vam je krenulo negdje 90-tih s informatizacijom, Windowsima, a onda i gmailom negdje dvijetisućite. To je inovacija i nevjerojatno je koliko je čovječanstvo napredovalo«, glasio je Marasov pokušaj da objasni e-mail predsjednika Kluba zastupnika SDP-a.