Najjeftiniji u Hrvatskoj

Manji računi: Riječki Energo smanjio cijenu centralnog grijanja na razinu iz 2013. godine

Marinko Glavan

Na snazi nove tarife za toplinsku energiju i instaliranu snagu / Foto Sergej DRECHSLER

Na snazi nove tarife za toplinsku energiju i instaliranu snagu / Foto Sergej DRECHSLER

Cijena toplinske energije ukupno je smanjena za 30 posto, dok je cijena fiksnog dijela računa koji se plaća tijekom cijele godine umanjena za otprilike pet posto. S novim cijenama centralno grijanje u Rijeci je među najjeftinijim u Hrvatskoj



RIJEKA – Energo je od 1. listopada umanjio cijene centralnog grijanja u Rijeci, potvrdio je direktor gradskog distributera toplinske energije Sanjin Kirigin. Četrvrto je to smanjenje cijene grijanja u zadnjih godinu dana, a osim toplinske energije kojoj je cijena s 0,37 kuna po kilovatsatu pala na 0,35 kuna, odnosno 0,43 kune s PDV-om, prvi put od 2014. godine ovoga puta je smanjena i cijena instalirane snage, s 19,3 kune po kilovatu, na 18,5 kuna po kilovatu, odnosno 23,1 kuna s uračunatim porezom na dodanu vrijednost.



Nova cijena, “prevedeno” u kune, prema izračunima Energa, trebala bi za prosječno kućanstvo značiti uštedu od oko 1.300 kuna na godišnjoj razini, u odnosu na sezonu grinjanja 2014/15.


Tako bi prosječan račun za instaliranu snagu od 7,8 kilovata trebao na godišnjoj razini biti manji za simboličnih stotinjak kuna, dok bi za stavku potrošene toplinske energije račun bio manji za gotovo 1.200 kuna.




Ukoliko i ove sezone grijanja budu zadržane odredbe Pravilnika o raspodjeli troškova koje distributerima dopuštaju da sami naprave obračun i raspodjelu troškova za zgrade u kojima su uočeni tehnički nemogući računi, koji su u Rijeci znali prelaziti i šest tisuća kuna, prema Kiriginovim riječima, pojava sličnih računa trebala bi biti gotovo u potpunosti eliminirana.



Time je cijena toplinske energije u Rijeci spuštena na razinu ispod 0,37 kuna po kilovatsatu, koliko je iznosila do 31. prosinca 2013., a u odnosu na drastično poskupljenje od Nove godine 2014. ukupno je smanjena za 30 posto, dok je cijena fiksnog dijela računa koji se plaća tijekom cijele godine, odnosno instalirane snage, umanjena za otprilike pet posto.


Pojeftinilo lož ulje


– S ovim cijenama centralno grijanje u Rijeci postaje najjeftinije u Hrvatskoj, ako se izuzmu gradovi koje toplinskom energijom opskrbljuje HEP Toplinarstvo – kazao je Kirigin.


Računi za grijanje, prema njegovim riječima, u ukupnom će iznosu biti za dvadeset posto niži u odnosu na 2014. godinu, kada je cijena grijanja bila na najvišim razinama do sad. Nove, niže cijene, posljedica su smanjene cijene energenata, dodaje, ali i reorganizacije Energa te investiranja u osuvremenjivanje sustava.


– U pregovorima s dobavljačima prirodnog plina uspjeli smo se izboriti za vrlo dobre uvjete, u međuvremenu je pala i cijena lož ulja, a to su dva energenta koja koriste naše toplane. Uvijek smo, i kod poskupljenja, naglašavali da je cijena toplinske energije u funkciji cijene energenata, te smo sada, kada su oni pojeftinili, smanjili cijene. Cijena je niža i zahvaljujući prošlogodišnjem ulaganju u sustav toplovoda na Vojaku, koji je sada znatno ekonomičniji. Što se tiče instalirane snage, zna se što ulazi u tu cijenu, od troškova za djelatnike, do amortizacije i kamata. Reorganizacijom poslovanja te pregovorima s bankama uspjeli smo smanjiti te troškove, te je otvoren prostor za smanjenje cijene i u tom dijelu – kaže Kirigin.



Osim smanjenja nominalne cijene instalirane snage, stanari zgrada koje su postavile nove, termoizolacijske fasade, mogli bi dodatno uštedjeti jer će Energo napokon, za izračun instalirane snage početi prihvaćati elaborat ovlaštenog inženjera, kako je i propisano Mrežnim pravilima, a ne više isključivo snagu izmjenjivača topline u podstanicama, oko čega su se do sad lomila koplja između toplinara i suvlasnika stambenih zgrada.



Smanjenje cijena, tvrdi, neće ni na koji način utjecati na kvalitetu usluga Energa, a dodatni razlog smanjenju cijene je i 24-satni režim rada toplana, koji se na sustavu Vojak, s novim toplovodima, pokazao gotovo desetak posto ekonomičnijim od dosadašnjeg načina rada, kada se s grijanjem počinjalo u jutarnjim satima, a toplane se gasile u 22 sata.


Zamjena toplovoda


– Vjerujem da ćemo već ove zime krenuti u zamjenu toplovoda na Krnjevu i Gornjoj Vežici, koji su također veliki sustavi, što će nam omogućiti i da u tim dijelovima grada grijemo 24 sata, a to će dodatno smanjiti troškove. Korisnici pritom neće biti zakinuti za uslugu grijanja, jer ćemo za vrijeme trajanja radova postaviti mobilne kotlovnice koje će omogućiti normalnu isporuku toplinske energije – kazao je Kirigin.



Toplinska energija


STARA 0,37 kuna


NOVA 0,35 kuna (0,43 kune s PDV-om)


Instalirana snaga


STARA 19,3 kune


NOVA 18,5 kuna (23,1 kuna s PDV-om)



Osim novih tarifa, Energo će, prema njegovim riječima, u sklopu akcije Pravična tarifa – zadovoljan korisnik, pokrenuti i niz manjih akcija, od kojih je posebno važna edukacija o pravilnom načinu korištenja centralnog grijanja, kako bi korisnicima omogućili učinkovito zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora uz minimalnu potrošnju.


Cijena toplinske energije je u proteklih nešto više od godinu dana u Rijeci mijenjana četiri puta, svaki put naniže, dvaput krajem 2015. godine, kada je s 0,50 kuna po kilovatsatu smanjena najprije na 0,47, a zatim i na 0,43 kune, da bi u travnju ove godine bila smanjena na 0,37 kuna, što je bilo identično cijeni prije velikog poskupljenja 2014. godine.