Nasljednik Kuščevića

Malenica ni kredita, ni nekretnina: Zavirili smo u imovinske kartice novih ministara

Tihomir Ponoš

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kartice novih ministara koji su prije stupanja na dužnost u Vladi također bili dužnosnici, bit će objavljene nakon provedene administrativne provjere



ZAGREB – Novi ministar uprave Ivan Malenica nema ni kreditnih zaduženja, nema ni potraživanja, a ni on ni njegova supruga nemaju nekretnina. Vidljivo je to iz imovinske kartice novog ministra objavljene na internetskim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


Mladi ministar, donedavni dekan Veleučilišta u Šibeniku, je prijavio ministarsku plaću u iznosu od 17.565 kuna mjesečno neto, plaću supruge na godišnjoj razini od 60.321,37 kuna neto (dakle, tek nešto malo više od pet tisuća kuna mjesečno).


Ministar uprave i njegova supruga imaju pokretnina, i to tri. Konkretno je riječ o novom »passatu«, proizvedenom lani, vrijednom 165.000 kuna, a supruga ministra uprave vozi devet godina star »polo« procijenjen na 40.000 kuna. Osim toga, posjeduju i čamac vrijedan 26.000 kuna, Malenica ima i jedan paket od 36 dionica HT-a i ušteđenih 10.000 eura.


Ne mora brinuti




Svi novi ministri, njih sedmero, dužni su u roku od 30 dana od stupanja na dužnosti podnijeti imovinsku karticu. Oni koji su i prije toga bili dužnosnici, a to su svi osim Malenice i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, trebali su u istom roku podnijeti i imovinsku karticu povodom prestanka obnašanja prethodne dužnosti.


U odgovoru na naš upit, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da su svi novi ministri koji su i prije toga bili dužnosnici – Vesna Bedeković, Marija Vučković, Mario Banožić, Josip Aladrović i Marko Pavić podnijeti imovinske kartice povodom stupanja na dužnost.


Svi su oni, osim Marka Pavića, podnijeli i imovinske kartice povodom prestanka dužnosti. Pavić je prešao s jedne na drugu ministarsku dužnost, bio je ministar rada i mirovinskog sustava, sada je ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, a morao je podnijeti dvije imovinske kartice – jednu za prestanak obnašanja prve, a drugu za početak obnašanja sljedeće ministarske dužnosti.


U ponedjeljak je bio 31. dan otkako je Pavić stupio na novu ministarsku dužnost, ali ne mora brinuti zato što nije poštovao rok za podnošenje imovinske kartice po prestanku obnašanja dužnosti. Zakon za taj propust ne predviđa ama baš nikakvu sankciju.


Novi ministri Malenica i Grlić Radman su predali imovinske kartice, za sada je objavljena samo imovinska kartica Malenice. Prije objave na internetskim stranicama Povjerenstvo provodi administrativnu provjeru kartice i kada to bude obavljeno, bit će objavljena i kartica novog ministra vanjskih i europskih poslova.



Bivši potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić također je dužan predati dvije kartice – za prestanak obnašanja dužnosti u Vladi i za početak mandata saborskog zastupnika. Prvo je Tolušić učinio, drugo još nije, a budući da je mandat u Saboru aktivirao 27. srpnja, vremena ima do 26. kolovoza.


Tolušićeva imovinska kartica po prestanku obnašanja dužnosti još nije objavljena, a ona bi, imamo li na umu imovinske vragolije bivšeg ministra koje su ga i koštale pozicije u Vladi, trebala biti interesantno štivo.


U tijeku provjera​


Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović može računati na plaću od 16.600 kuna neto mjesečno s kojom će otplaćivati ratu kredita od 5.668 kuna. Vlasnik je stana od 50 četvornih metara u Zagrebu, supruga mu godišnje zarađuje 90.000 kuna, a on ostvaruje još oko 10.000 kuna prihoda od poljoprivredne djelatnosti.


Aladrović je stopostotni vlasnik OPG-a, ima deset tisuća eura štednje, na račun djeteta je stavljeno 1.800 eura, raspolaže udjelom u fondu u vrijednosti od 10.000 kuna, a njegova supruga vozi četiri godine stari smart.


Kartice ostalih novih ministara koji su, poput Aladrovića prije stupanja na tu dužnost također bili dužnosnici, bit će objavljene nakon provedene administrativne provjere. Iz posljednje objavljenje imovinske kartice može se zaključiti da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković kreditno dosta opterećena.


Mjesečno vraća 406 eura rate kredite od 57.000 eura i 2.585 kuna rate kredita od 225.000 kuna, a njen suprug vraća 980 kuna kredita vrijednog 60.000. Ministrica ima stan u Pločama od 69 kvadarta, a u suvlasništvu i voćnjak.


Privatno vozi 17 godina stari »renault clio«. Ima dionice HT-a, Atlantske plovidbe, a i ona i suprug imaju dionice Luke Ploče. Nova ministrica za demografiju Vesna Bedeković svakoga mjeseca vraća 643,52 eura kredita, a dala je i jamstvo na obvezu vrijednu 434.722,69 kuna.


Bedeković je suvlanica kuće, vikendice, stana i garaže. Privatno vozi »mazdu« kupljenu prošle godine zbog koje je bila u medijima čim je najavljeno da će biti ministrica jer je u imovinskoj kartici zaboravila navesti jednu nulu u vrijednosti automobila, a osim nove, ima i sedam godina staru »mazdu«.


Ministar državne imovine Mario Banožić vraća kredit od 105.000 kuna, a identičan kredit vraća i njegova supruga. On vraća i još jedan kredit od 15.000 eura. Posjeduje stan u Vinkovicima od 82 kvadrata, ima 11 godina stari hyundai i 16 godina stari nissan. Sa suprugom je uštedio 7.000 eura.