Statutarna komisija na strani bivšeg vodstva

Maja Šarić ponovo će se kandidirati za predsjednicu istarskog SDP-a

Tihana Tomičić

Ne želi oslabiti SDP u Istri – Maja Šarić i Zlatko Komadina / Foto Arhiva NL

Ne želi oslabiti SDP u Istri – Maja Šarić i Zlatko Komadina / Foto Arhiva NL

Dvaput je dvaput, ako ćemo se igrati, igrajmo se, kazala je Maja Šarić. Ostat ćemo i borit ćemo se, ističe Popović i najavljuje da će  zatražiti ostavke Bassanessea i Ferića



RIJEKA Statutarna komisija SDP-a stala je na stranu Maje Šarić i Serđa Popovića koji su donedavno vodili SDP Istre: poništila je sve odluke koje je v.d. predsjednika SDP-a Istre Vili Bassanesse bio donio dok je obnašao tu dužnost, a to uključuje njegov prijedlog o stranačkom postupku, dakle suspenziji ili isključenju bivše predsjednice Maje Šarić i njezina suradnika, predsjednika Foruma mladih SDP-a Istre Serđa Popovića, kao i prijedlog o raspuštanju organizacija SDP-a u Poreču i Višnjanu. 


Odluka Statutarne komisije je donesena 25. srpnja, no unatoč tome Županijski odbor SDP-a Istre kasnije je ponovio sve iste prijedloge, mada se dakle već pokazalo da su protustatutarni – naime, za vršitelja dužnosti je izabran Danijel Ferić, mada statut ne poznaje taj pojam, a i ponovo je pokrenut stranački postupak protiv Šarić i Popovića mada je nadležna komisija taj zahtjev već odbila jer Županijski odbor po statutu ne može pokretati stegovne postupke protiv svojih članova, već to može samo matična lokalna organizacija ili Glavni odbor SDP-a.


Propušten rok


 Zbog svega toga,  Popović najavljuje da će na prvoj sljedećoj sjednici Županijskog odbora SDP-a Istre zatražiti ostavke Bassanessea i Ferića.




– Ne razumijem ljude koji i nakon odluke Statutarne komisije, koja je konačna i obavezujuća, ponovno učine isto. Zato ću tražiti da odstupe i oni i svi koji su već dva puta digli ruku za protustatutarne odluke, kaže Popović. Uz to, dodaju on i Maja Šarić, novi izbori za vodstvo SDP-a Istre trebali su biti raspisani prije mjesec dana, a i taj rok je propušten.


Iako se nagađalo da će oboje prijeći Ivi Josipoviću, čini se da će i Maja Šarić i Serđo Popović ostati u SDP-u i nastaviti dokazivati da su u pravu.


– Ja jesam u velikoj osobnoj dilemi što da učinim, da li da odem, jer ovo nije SDP kakav sam gradila i poznavala, ili da ostanem zbog moralne obaveze prema ljudima u stranci koji me podržavaju. Do kraja tjedna trebala bih odlučiti idem li Josipoviću ili ne, jer je ovaj vikend osnivanje stranke Naprijed Hrvatska za Istru. Ali sad, s ovim rješenjem Statutarne komisije, mislim da ću ostati i ponovno se kandidirati za predsjednicu. Dvaput je dvaput, ako ćemo se igrati, igrajmo se, pa da vidimo tko će na kraju biti jači. Jasno mi je da će SDP u Istri ako odem dodatno oslabiti, a to nije moj cilj, moj cilj je jaki SDP. Pa neću valjda ostaviti Zlatka Komadinu i one koji se bore za izvorni, pravi SDP, na cjedilu, kaže Maja Šarić. 


Dobila satisfakciju


Njoj je posebno licemjerno što joj je vrh stranke stalno zamjerao navodnu preveliku bliskost sa IDS-om, a sada, kaže, taj isti vrh SDP-a na koljenima moli IDS da ostane u koaliciji. 


– Prodali bi dušu vragu da ih IDS sada hoće, a ja sam bila prebliska, čudi se Maja Šarić, koja je zajedno s Popovićem sada dobila satisfakciju da druga struja u stranci nije u stanju ni proceduralno, a uvjerena je ni politički, odigrati u svoju korist.


– Već su me jednom pokušali isključiti i nisu uspjeli, pa neće ni sada. Ostat ćemo i borit ćemo se, jer je iza nas niz organizacija, a i procedura, zaključuje Serđo Popović.Pred Statutarnom komisijom sad je nova žalba ovog dvojca, praktički sa istim sadržajem, a pred Predsjedništvom SDP-a još jedan zahtjev za Popovićevo isključenje, koje je prošlog tjedna ponovno podnio v.d. predsjednika Danijel Ferić iz Pule, a o kojem se prvi put nije ni raspravljalo, pa Popović vjeruje da neće ni ove srijede »jer sigurno imaju važnijeg posla nego se baviti ovakvim ogovaranjima«.