Zimsko računanje vremena

MUP izdao važno upozorenje vozačima: Od 1. studenoga do 31. ožujka obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna



ZAGREB Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je izvijestilo kako je, u skladu sa zimskim računanjem vremena, od 1. studenoga do 31. ožujka u prometu obvezno i preko dana koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima, kako bi bili uočljiviji drugim sudionicima u prometu.


Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.


I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani, te jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja biciklist će biti kažnjen s 500 kuna.




Iz MUP-a najavljuju nastavak intenzivnih aktivnosti kako bi se smanjio broj poginulih na cestama, upozoravajući da se najteže prometne nesreće sa smrtnim posljedicama događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije.


I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.


S ciljem smanjivanja tih ‘crnih’ brojki MUP, odnosno sve policijske uprave u narednom će razdoblju nastaviti s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.


Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.


U MUP-u najavljuju kako će oštro sankcionirati prometne prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća.


To su vožnja nepropisnom brzinom, pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.


Posebnu pozornost usmjerit će na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane vožnje, kao i na prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.