Nabava vrijedna 15,7 milijuna

MUP RH dobio još jedan helikopter za nadzor hrvatske granice

Hina

Snimio  Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Na zagrebačkom Plesu u utorak je obavljena svečana primopredaja helikoptera AW 139 koji će biti korišten za nadzor granice Republike Hrvatske na kopnu i moru, a nabavljen je sredstvima Schengenskog instrumenta i ukupna mu je cijena 15,7 milijuna eura s PDV-om



ZAGREB Na zagrebačkom Plesu u utorak je obavljena svečana primopredaja helikoptera AW 139 koji će biti korišten za nadzor granice Republike Hrvatske na kopnu i moru, a nabavljen je sredstvima Schengenskog instrumenta i ukupna mu je cijena 15,7 milijuna eura s PDV-om.


 »Svjedoci ste, realiziramo konkretne stvari«, izjavio je novinarima ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nakon što su predstavnici talijanske tvrtke Leonardo Finmeccanica (bivša AugustaWestland) predali helikopter.


 Republika Hrvatska sada ima dva takva helikoptera, prvi je, naime, nabavljen u siječnju.




 Približavamo se realizaciji svih uvjeta za pristupanje schengenskom prostoru


 U ovom trenutku raspolažemo s najboljim helikopterima kad je u pitanju nadzor državne granice. Njihovom nabavom približavamo se realizaciji svih uvjeta potrebnih za pristupanje schengenskom prostoru, rekao je Orepić.


 Piloti helikopera u Italiji su prošli obuku, četiri teorijska tjedna te dva tjedna na simulatoru, izvijestio je šef pilota zrakoplovne jedinice MUP-a Robert Križanić.


 Naglasio je da je riječ o najmodernijem helikopteru ove kategorije.


 Središnja baza helikoptera bit će u Zagrebu, domet mu je 1.250 kilometara, a može razviti maksimalnu brzinu od 310 kilometara na sat. Opremljen je dnevno/noćnom kamerom FLIR Star Safire 380 HDc, koja služi za raspoznavanje objekata, plovila, osoba i pojava na kopnenoj i morskoj površini.


 Helikopter AW 139 ima i podvjesnu kuku za teret kao i vitlo za izvlačenje unesrećenih, može primiti 12 putnika i dva pilota, a pripremljen je i za let u morskim uvjetima jer ima pojačanu zaštitu od korozije.


 Uz nadzor granice, omogućava i brz prijevoz interventnih policijskih ekipa do potrebne lokacije, prekrcaj policajaca na plovni objekt kada je potreba identifikacija i pregled plovila.


 Cijena mu je 12.559.916 eura koji su plaćeni iz Schengenskog instrumenta, a s PDV-om košta 15.699.895 eura.