Matica umirovljenika Hrvatske upozorava na nedostatak socijalne osjetljivosti

MUH: Obustavite nezakonite i nemoralne radnje, zbog ovrha umirovljenici jedva preživljavaju

Hina

»Iako se prema članku 92. Ovršnog zakona ne može obustavljati više od trećine plaće ili mirovine, najčešće se ta zakonska odredba ne poštuje«, upozoravaju u Matici umirovljenika



ZAGREB – Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) upozorila je danas da joj se javljaju mnogi umirovljenici koji putem ovrha ostaju bez gotovo cijele mirovine, a time i bez novca za elementarne životne potrebe, pa od nadležnih institucija traži da se hitno uključe u kontrolu ovršnih postupaka i obustave nezakonite i nemoralne radnje te tako zaštite građane.


MUH u priopćenju navodi da je prema podacima FINA-e zbog ovrha u ovom trenutku blokirano 150 tisuća bankovnih računa građana, a prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ovrhe se provode nad 42 tisuće umirovljenika.


»Iako se prema članku 92. Ovršnog zakona ne može obustavljati više od trećine plaće ili mirovine, najčešće se ta zakonska odredba ne poštuje«, upozoravaju u Matici umirovljenika.




Ocjenjuju stoga da se ovrhe provode bez socijalne osjetljivosti, osobito prema siromašnim građanima, a najčešće umirovljenicima s niskim mirovinama, koji moraju plaćati daleko veće iznose od duga, jer im, naročito odvjetnički uredi, naplaćuju i nepodnošljivo visoke troškove ovršnog postupka.


Ovrhe se provode, navodi se, i tako da dužnici ni ne znaju da su im blokilrali plaću ili mirovinu, čim im je onemogućeno da ulože i prigovor, na što po zakonu imaju pravo. Umirovljenici se žale i da se događaju ozbiljni propusti u kojima se ovrhe provode i na temelju površne i nepotpune dokumentacije.


Iz MUH-a poručuju da im se posljednjih dana javljaju umirovljenici koji zbog malog duga za RTV pistojbu dobivaju ovrhe u kojima, pored duga s kamatama, moraju platiti još i ovršni postupak više od tisuću kuna.


Pritom navode primjer umirovljenika sa mirovinom od 1.770 kuna te dugom za RTV pristojbu od 240 kuna, koji je dobio rješenje u kojemu je dug s kamatama 265 kuna, a troškovi ovršnog postupka 990 kuna, sa zakonskim zateznim kamatama od donošenja rješenja o ovrsi.