Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
29. siječnja 2020.
Vojna vježba

MORH: Uspješno provedeno gađanje protubrodskom raketom RBS-15B

MORH: Uspješno provedeno gađanje protubrodskom raketom RBS-15B
MORH: Uspješno provedeno gađanje protubrodskom raketom RBS-15B
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2015. u 19:44 2015-05-14T19:44:30+02:00

ZAGREB/DUGI OTOK – U području srednjeg Jadrana, u akvatoriju Dugog otoka, u četvrtak je održano nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B, kojem je nazočio i premijer Zoran Milanović, a raketa ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, uspješno je pogodila metu i potpuno ju uništila, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Iako je bilo planirano još jedno ispaljivanje s raketne topovnjače »Kralj Dmitar Zvonimir«, s obzirom da je već prvim pogotkom meta bila potpuno uništena, nije bilo potrebe za drugim lansiranjem.

Nadzorno-tehničkom gađanju, jednom od najvažnijih aktivnosti Hrvatske ratne mornarice (HRM) planiranih za ovu godinu, nazočili su, uz premijera Milanovića i savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH komodor Robert Hranj, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, članovi stručnog povjerenstva te predstavnici domaćih tvrtki koji su radili na pripremi i provjeri komponenti sustava.

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo uspješnim lansiranjem rakete RBS-15 te čestitao svima koji su sudjelovali u ovoj zahtjevnoj vježbi.

Kotromanović: Idućih godina obnova kompletno protubrodskog raketnog sustava

»Stav je MORH-a da želimo zadržati sposobnost protubrodskog raketnog sustava RBS-15, kao sredstva odvraćanja od ugroza na moru. Naš je plan u idućih nekoliko godina obnoviti kompletno ovaj sustav i tako dati Hrvatskoj ratnoj mornarici kontinuitet i sposobnosti tradicionalne mornarice. Ovo je prijelazno razdoblje jer prema Dugoročnom planu razvoja OS RH, 2020. godine planirana je nabava novog protubrodskog raketnog sustava«, rekao je ministar Kotromanović.

Dodao je kako je ponosan na Oružane snage RH, istaknuvši da je Hrvatska vojska spremna i sposobna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postave.

Lansiranje rakete RBS-15B provedeno je u svrhu ispitivanja njihove pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti, te procjene isplativosti temeljnog remonta raketa s ciljem produljenja njihovog životnog vijeka, navode iz MORH-a.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić naglasio je kako je ovo prvi put da je hrvatska vojska ispalila raketu s raketne bitnice.

»To značajno povećava sposobnosti OS RH i mogućnost da branimo u potpunosti Jadransko more. Te rakete se mogu lansirati i na ciljeve na zemlji i svaki cilj na udaljenosti do 80 kilometara vojska može sigurno pogoditi i u potpunosti uništiti. Ponosni smo što smo to postigli znanjem hrvatskih vojnika, te što smo svojim znanjem i umijećem izvršili i potreban remont i održavanje sustava«, istaknuo je general Lovrić.

Komodor Stipanović: HRM ima sposobnosti, znanja i vještina

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović izrazio je iznimno zadovoljstvo i čestitao svima uključenima u ovaj projekt istaknuvši njihovu veliku motivaciju i entuzijazam.

»Ovo je veliki događaj za HRM jer smo dokazali da smo sposobni, da imamo znanja i vještine te da nakon 21 godinu tu sposobnost nismo zapustili«, dodao je.

Komodor Stipanović sudjelovao je i u prvom ispaljivanju ove rakete 1994., tada kao zapovjednik raketne topovnjače »Šibenik« (RTOP 21) s koje je izvršeno lansiranje.Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj istaknuo je kako je ovo svojevrsna kruna višegodišnjih napora u podizanju naših vojnih sposobnosti.»Ovaj je događaj pokazao prije svega da imamo sposobnosti i za održavanje i remont raketa. Također, pokazuje da smo kao mornarica zadržali sposobnost uporabe tih raketa kao ozbiljnog sredstva odvraćanja svih prijetnji s mora.«

Dodao je kako će u idućem razdoblju rakete proći proces remonta te će se periodično uvježbavati posade brodova i lansiranje raketa.

Prethodno lansiranje raketa RBS-15, prilikom čega su ispaljene dvije rakete s raketnih topovnjača »Kralj Petar Krešimir IV« ( RTOP 11) i »Šibenik« (RTOP 21), provedeno je prije gotovo 21 godinu u sklopu združene vježbe HRM-a i HRZ i PZO »Posejdon 94«.

Od tada se sustav redovito održavao na srednjem stupnju održavanja te se paralelno s proizvođačem SAAB iz Švedske pokušavala ugovoriti viša razina održavanja te provedba remonta sustava.

Nakon što je 2002. godine istekao formalni resurs rakete do propisanog remonta, donesena je odluka o privremenoj zabrani njihove operativne uporabe, ističu iz MORH-a.

Godine 2014. donijeta je odluka o produljenju životnog vijeka raketa te se započelo s laboratorijskim ispitivanjima raketnih komponenti, podsustava i lansera. Radovi na testiranju i remontu pojedinih dijelova sustava nastavljeni su i tijekom ove godine.

Produljenje životnog vijeka protubrodskih raketa RBS-15B koje obuhvaća njihovo ispitivanje, dio je i projekata opremanja i modernizacije Hrvatske ratne mornarice prema Dugoročnom planu razvoja OSRH za razdoblje od 2015. do 2024., a planira se na ovaj način produljiti vijek uporabe za dvadeset raketa u roku od tri godine.

Sustav RBS-15B u sastavu HRM-a od 1991. godine

Inače, sustav RBS-15B u sastavu je HRM-a od 1991. godine, a godinu kasnije uveden je u operativnu uporabu. O njemu su brigu cijelo vrijeme vodili djelatnici Satnije za održavanje raketa u bazi Žrnovnica. Redovito su provodili provjeru ispravnosti sustava za upravljanje letom rakete i održavanje lansera, a rakete su skladištene u propisanim kontroliranim uvjetima vlažnosti i temperature.

Posade platformi za lansiranje raketa, također su se redovito obučavale u postupcima rukovanja i lansiranja.

Raketa RBS-15B namijenjena je za uništavanje brodova od 200 do 15.000 tona. Velikog je dometa i ima mogućnost leta iznad kopna i mogućnost gađanja ciljeva iza horizonta odnosno ciljeva u radarskoj sjeni otoka uz mogućnost gađanja pod kutom od 90 stupnjeva. Visoke je vjerojatnosti pogotka, a učinak bojeve glave je razoran. Kompletan sustav ima vrlo brzu reakciju od momenta uočavanja cilja do lansiranja rakete.

Raketu tijekom leta pogoni turbomlazni motor, a iz lansera je izbacuju dva startna raketna motora koja se odvajaju od trupa rakete nakon nekoliko sekundi leta. Sustav vođenja i upravljanja letom sastoji se od radarske glave, autopilota, radiovisinomjera i pneumatskog sustava za upravljanje rada krilima i kormilima. Autopilot i radarski visinomjer vode raketu po programiranoj putanji na dijelu autonomnog puta, a zatim frekventno agilna radarska glava pretražuje područje u kojem se nalazi cilj što se definira na lansirnoj platformi prije samog lansiranja.

Po detekciji i zahvatu cilja, radarska glava preuzima vođenje leta rakete do pogotka u cilj pri čemu se aktivira bojeva glava. U slučaju prejakog ometanja elektronika sustava za navođenje isključuje aktivni način rada i prebacuje na pasivni te usmjerava raketu prema izvoru signala ometanja, priopćeno je iz MORH-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.