Tražimo borbene avione

MORH POSLAO ZAHTJEV “Lovci” stižu iz SAD-a, Švedske, Grčke, Izraela ili Južne Koreje?

Danko Radaljac

F-16 Fighting Falcon – SAD, Grčka, Izrael

F-16 Fighting Falcon – SAD, Grčka, Izrael

Od triju država se očekuje ponuda za avione F-16 Fighting Falcon, Južna Koreja bi trebala dati ponudu za KAI FA-50, a Švedska za JAS-39 Gripen. Rok za odgovor na poslane zahtjeve je 75 dana



ZAGREB  Napokon je i službeno počelo – Ministarstvo obrane jučer je na pet država poslalo zahtjev za ponudom (RFP– Request for proposal) za nadzvučne borbene lovce, kako je i najavljivano posljednjih 15-ak dana. 


Države iz kojih bi trebao doći nasljednik sad već legendarnog MiG-a 21 su Grčka, Izrael, Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Švedska.


Detaljna analiza


Od tri države se očekuje ponuda za F-16 Fighting Falcon avione, Južna Koreja bi trebala dati ponudu za KAI FA-50, a Švedska za JAS-39 Gripen. Kako navode iz MORH-a, zahtjevi će službeno biti uručeni preko veleposlanstava ovih država, a rok za odgovor je 75 dana.




»Po primitku ponuda, u sljedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku«, navodi se u priopćenju Ministarstva, čime se još jednom potvrđuju otprije dane informacije kako će dodatni ekonomski dio ugovora biti izuzetno bitan segment kupoprodaje. Kako bi se to nekad kazalo – gledat će se offset koji se nudi uz avione.


Višekratne najave


Ovim pozivom počinje i službeni dio faze nabave borbenih aviona. Kako su višekratno iz MORH-a naglašavali, pa i sam ministar Damir Krstičević, nakon što stignu ponude, pažljivo će se proučiti svi uvjeti koji su dani. Ova je obavijest jučer u dijelu javnosti izazvala negativne reakcije, zbog stava kako bi nabava »kanadera« bila potrebnija.


No, radi se o čistom populizmu jer su Hrvatskoj potrebni i jedni i drugi avioni. Naime, nadzvučni lovci su nužni zbog nadzora zračnog prostora i potpisanih međudržavnih ugovora. Čak i da se ne nabavi nove lovce, na to bi se morao potrošiti poveći iznos novca za plaćanje stranih zrakoplovstava koja bi onda taj posao obavljala.