Stožer za obranu

MOL naftu u Rijeku planira odvoziti od 15. siječnja, sindikalisti: ‘Spriječit ćemo to svojim tijelima’

Bojana Mrvoš Pavić

Stožer za obranu rafinerije Sisak najavljuje da će vlastitim tijelima spriječiti namjeru MOL-a da krene s redovitim transportom sirove nafte u Rafineriju Rijeka / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Stožer za obranu rafinerije Sisak najavljuje da će vlastitim tijelima spriječiti namjeru MOL-a da krene s redovitim transportom sirove nafte u Rafineriju Rijeka / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Stožer za obranu rafinerije Sisak političare poziva da prestanu govoriti kako su Ina i rafinerije »nacionalni strateški interes« te da nešto i učine



ZAGREB – Stožer za obranu rafinerije Sisak najavljuje da će vlastitim tijelima na željezničkoj pruzi spriječiti namjeru MOL-a da krene s redovitim transportom sirove nafte u Rafineriju Rijeka, što se neslužbeno očekuje do 15. siječnja. Probnu vožnju 600 tona sirove nafte, namijenjenih za preradu u sisačkoj rafineriji, INA je željeznicom već obavila na praznik 8. listopada. Iako u kompaniji to izravno ne najavljuju, postoji namjera da se sirovina, namijenjena Sisku, počne u određenim količinama redovito vlakovima cisternama prebacivati u Rijeku.


Kako doznajemo, u četvrtak je u krugu sisačke rafinerije obavljeno funkcionalno ispitivanje novog punilišta za vagone cisterne, namijenjene prijevozu za Rijeku. Uprava Ine navodno je Vladi obećala da će je na vrijeme obvijestiti o toj namjeri, bude li je i službeno. Stoga Stožer za obranu rafinerije Sisak političare poziva da prestanu samo govoriti kako su Ina i njene rafinerije »nacionalni strateški interes« te da konačno nešto konkretno oko toga i učine.


Do kraja


Javnosti najpoznatiji borac za sisačku rafineriju, Predrag Sekulić, najavljuje kako će, krene li nafta za Rijeku, sigurno leći na prugu i neće se dizati koliko god bude potrebno.




– Spreman sam na sve posljedice, pa tako i na otkaz, ali neću odustati, ni popustiti. Umoran sam. Sve sam, cijelog sebe, uložio u spas rafinerije i idem do kraja. Svi znaju što se događa i kakvi su MOL-ovi planovi, svi se kunu u Inu i nacionalne interese, no nešto, gospodo, treba konačno i učiniti – poručuje Sekulić. Ima, kaže, podršku brojnih radnika rafinerije koji će mu se pridružiti, no razumjet će, napominje, da će biti i onih koji će zbog straha za vlastitu egzistenciju od prosvjeda odustati. On sam je, kaže, spreman na taj, ali i na sve korake koji će uslijediti – otkaz, prije svega. »Spreman sam poslije progovoriti i o mnogim drugim stvarima koje znam, ali i štrajkati glađu, što god treba«, odlučan je Sekulić. Zasad je, kaže, poznato da će prosvjed na željezničkoj pruzi, osim radnika rafinerije, podržati i braniteljske udruge, kao i neke političke stranke u Sisku, i lijeve i desne.


Pravo na veto


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je u Sisku, na sastanku sa Stožerom za obranu rafinerije, najavio kako će SDP u Saboru pokrenuti interpelaciju o stanju u Ini. Vlada, kazao je, mora preuzeti uzde u svoje ruke i zaštititi hrvatske nacionalne interese. To znači, rekao je, da se Vlada kao dioničar ne smije odreći prava na veto, odnosno zlatne dionice.


Kako je pisao naš list, nakon probnog transporta nafte u Rijeku 8. listopada, obavljenog u 12 vagona cisterni, INA navodno planira unajmiti još 40 novih željezničkih cisterni za prijevoz. Namjera je bila tijekom studenog prevesti 30.000 tona sirove nafte, a nakon toga prevoziti i do 55.000 tona.