Koronavirus

MINISTAR BEROŠ Testirana 144 uzorka, ostali smo na 3 oboljela

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je ministar



Nacionalni Stožer civilne zaštite je na konferenciji za medije izvjestio o trenutnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da i dalje nema novih potvrđenih zaraza koronavirusom u Hrvatskoj, do sada je ukupno provjereno 144 uzoraka, a njih 16 još je u obradi.


“Ostali smo na broju od tri pozitivna u ovom trenutku, što je jako dobro. Ako usporedimo situaciju u nekim drugim zemljama, ona je bila bitno različita u prvim danima, stoga mogu samo vjerovati da će kod nas situacija ostati slična i da se neće znatno povećavati broj novih pozitivnih”, rekao je popodne ministar Beroš na drugoj današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, javlja Hina.


Beroš: U izolaciji je 68 osoba




U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je. 


“To je dinamična situacija. Epidemiolozi na terenu i dalje vrše izvide i sakupljaju podatke. u ovom trenutku s obzirom na to nema puno oboljelih pa stručnjaci u bolnicama nemaju puno posla, epidemiolozi su ti koji rade najveći opseg posla”, rekao je. 


S obzirom na to da će broj suspektnih slučajeva sigurno narasti slijedećih dana, nemoguće je, tvrdi, govoriti o svakom pojedinačnom slučaju, kao ni o njihovim odnosima.


“U svakom ćemo slučaju postupiti odgovorno, promatrati i obraditi. Ako ćemo svaki budući pojedinačni predmet na ovaj način analizirati, izgubit ćemo puno vremena samo na te komentare, što je kontraproduktivno”, odgovorio je Beroš na upite novinara. 


Što se tiče slučaja žene iz Japana koja je bila dva puta zaražena koronavirusom, ministar je rekao da je to nemoguće tumačiti bez detaljnog uvida u njezino kliničko stanje, ali i da će se sigurno nešto uskoro iskristalizirati jer je čitava svjetska znanstvena i medicinska javnost usmjerna je u tom smjeru. 


Upitan trebaju li se građani brinuti nakon što je jedna osoba iz zračne luke odvedena pod nadzorom, rekao je da je razumije da se ljudi boje, ali se i našalio na domet virusa s obzirom na karakteristike aeorosola kojim se on prenosi.  


“Šalili smo se da je njegov svjetski rekord u skoku u dalj ispod jednog metra. Prema tome – nema brige za one putnike koji su bili dalje na aerodromu”, rekao je Beroš, poručivši da im je poznata osoba o kojoj novinari govore te da za sada nije pozitivna.


Capak: Događaji se trebaju preispitati od slučaja do slučaja


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je postojala bilo kakva potreba da se te ljude obavijesti su pod rizikom, to bi epidemiološka služba učinila.


Što se tiče nogometnih utakmica na zagrebačkom Maksimiru i drugih događanja, Capak je rekao da u ovom trenutku ne postoje nikakvi razlozi da se odgađaju priredbe te da se one trebaju preispitati od slučaja do slučaja. 


Capak je izvijestio i da su veleposlanicima na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pojasnili mjere koje Hrvatska provodi, kao i gospodarskim čelnicima. Dogovorili su se da će napraviti posebno uputstvo za borbu protiv koronavirusa za gospodarske subjekte i poslodavce. Capak je istaknuo da su spremni napraviti uputstva i za pojedine gospodarske grupacije, naročito za one gdje je to gorući problem, poput uvoznika.


Božinović: Slovenske ocjene su neprimjerene


Predsjednik Stožera Davor Božinović komentirao je kritike slovenske Vlade da mjere, koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska, nisu efikasne i djelotvorne.


Rekao je Vlada zajedno sa svim nadležnim institucijama od prvog dana pojave koronavirusa u Kini javno i transparento komunicira sve što radi, uključujući i nove informacije te da mjere koje donosi, donosi na temelju struke i stručnih uputa.


“Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene”, poručio je potpredsjednik Vlade iministar unutarnjih poslova  te podsjetio na kolone u uobičajenom transportu koje se stvaraju do Samobora te da nikada javno nisu ukazivali na to zašto Slovenija radi određene mjere. 


“U ovom slučaju se radi o izvanjskom eksternom šoku kojemu se Hrvatska pokušava suprotstaviti na sve načine kako bi spriječila da se ta zaraza širi na naš teritorij. Zato su ovakve ocjene neprimjerene”, rekao je Božinović, dodavši da su ocjene možda povezane sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom koji je ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske.


Poručio je da Hrvatska sa Slovenijom institucionalno dobro surađuje, ocijenivši da nije vrijeme niti situacija kada bi jedni drugima trebali slati takve poruke. 


“To je potpuno deplasirano. Kao što naše institucije surađuju, tako bi trebale i Vlade”, poručio je.


Što se tiče zagrebačkog Tomislavova doma, ponovio je da je riječ o lokacijama predviđenima za slučaj potrebe te da postoje određeni protokoli kada je riječ o karanteni.


Javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović izvijestio je u četvrtak kako u Istri nema niti jedan registriran slučaj zaraze koronavirusom, dodavši međutim kako se “situacija mijenja iz dana u dan s obzirom na to da se u susjednoj Italiji šire rizična područja”. 


Kod mlađeg muškarca iz Međimurske županije postoji sumnja da je zaražen koronavirusom i čekaju se nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, rečeno je u četvrtak na sjednici međimurskog županijskog Stožera civilne zaštite.


Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom jer je Hrvatska na vrijeme prepoznala situaciju, ponovno apeliravši na građane da žive normalno te budu smireni i odgovorni.


Vlada je na sjednici u četvrtak odobrila Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” 2.250.000 kuna za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju, kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje od koronavirusa.


Braća blizanci, koji su prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj, hospitalizirani su u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, osjećaju se dobro, dobivaju potrebne lijekove i nemaju nikakvih dodatnih problema.


Treća zaražena osoba smještena je u bolnici u Rijeci, službe su utvrdile sedam njegovih kontakata te su prema proceduri stavljeni pod nadzor. U obitelji oboljelog također ima bolesnih te se i oni obrađuju, rekao je ranije u četvrtak ravnatelj HZJZ-a Capak.


Nakon aktiviranja Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, od srijede se aktiviraju i županijski stožeri, koji su upoznati s mjerama koje treba provoditi u svim hrvatskim županijama.