Preimenovanja

MASARYK IPAK OSTAJE Ulice u Zagrebu dobivaju Luka Ritz i – general Bobetko

Dražen Ciglenečki

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 Ja, naravno, imam mišljenje o Masaryku, ali neću ništa lomiti preko koljena. Nema smisla predlagati nešto za što ne bi bila većina članova Odbora, kazao nam je Zlatko Hasanbegović



ZAGREB Zlatko Hasanbegović ne misli da prvi predsjednik Čehoslovačke Tomaš Masaryk zasluženo ima ulicu u Zagrebu, ali kao predsjednik Odbora za imenovanja ulica ne planira pokrenuti inicijativu kojom bi se to izmijenilo. Tvrde da o tome uopće nije govorio novinarima u ponedjeljak, dok je pratio skidanje ploče na kojoj je pisalo Trg maršala Tita.


– Riječ je o medijskoj laži. Kad su me pitali za Masarykovu ulicu, odgovorio sam samo da će odluke biti donošene sukladno propisanoj proceduri. Pa ne odlučujem ja sam, nisam komesar za ulice. Masaryk nije na dnevnom redu. HDZ-ov vijećnik Ranko Marinković predložio je 1999. promjenu naziva te ulice, ali Odbor za imenovanje ulica, kojem je tada na čelu bio HDZ-ovac Dinko Čutura, odbio je to – rekao nam je Hasanbegović.Još jednom je pokrenuta inicijativa za preimenovanje ove ulice u samom središtu Zagreba. Učinio je to 2013. Tomislav Jelić, s jednakom obrazloženjem kao Marinković da Masaryk nije učinio ništa za Hrvate već da je bio zagovornik Jugoslavije. Jelić je ovu ulica htio posvetiti ubijenom hrvatskom emigrantu Stjepanu Đurekoviću, ali ponovno je spomenuti skupštinski Odbor, kojem je taj put predsjedao HDZ-ovac Zoran Pilčić, jednoglasno obranio Masaryka. – Ja, naravno, imam mišljenje o Masaryku, ali neću ništa lomiti preko koljena. Nema smisla predlagati nešto za što ne bi bila većina članova Odbora, a kamoli Gradska skupštine, koja u konačnici odlučuje. O Masaryku se još nije raspravljalo i bespredmetno je o tome govoriti – ističe Hasanbegović.Uskoro će njegov Odbor zasjedati i bavit će se s dvije nove u ulice u Zagrebu.– Od ranije postoje prijedlozi da ulice dobiju general Janko Bobetko i Luka Ritz i vjerujem da će naš Odbor donijeti takav zaključak – kazao nam je Hasanbegović.

Bobetko je u JNA dogurao do generalskog čina, a u Hrvatskoj vojsci je između 1992. i 1995. bio načelnik Glavnog stožera. Haško tužiteljstvo podignulo je protiv njega optužnicu za ratni zločin, ali ga je Vlada Ivice Račana 2002. odbila izručiti. Nešto manje od godinu dana kasnije, Bobetko je umro. Luka Ritz je 2008. preminuo od posljedica ozljeda koje su mu u ničim isprovociranom napadu nanijeli njegovi maloljetni vršnjaci.