Povjerenstvo za Agrokor

MANOLIĆ ĆE SE ODAZVATI ‘Imam neka saznanja i vjerojatno bih mogao dati neke odgovore o Agrokoru’

Dražen Ciglenečki

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

U vrijeme dok sam bio premijer, nije bilo govora o Agrokoru, nije ga se niti spominjalo. Ali, imam neka saznanja na osnovi praćenja tog procesa kroz niz godina i zato bih vjerojatno mogao odgovoriti na neka pitanja – rekao nam je Manolić



ZAGREB U SDP-u razmišljaju o napuštanju istražnog povjerenstva za Agrokor, koje je inicirala upravo njihova stranka. Razlog je činjenica da su članovi povjerenstva iz HDZ-a i HNS-a odbili u četvrtak sve svjedoke koje su predložili oporbeni zastupnici, a na prve dvije sjednice pozvani su Ante Todorić, Stjepan Mesić, Josip Manolić, Ivan Penić i Milan Kovač.


– Nema razloga da dajemo legitimitet tijelu koje ovako radi – ističe jedan SDP-ovac koji zagovara izlazak iz istražnog povjerenstva. No, ne slažu se svi u SDP-u s takvim potezom, naročito stoga što će HDZ ionako ugasiti povjerenstvo čim rješenje Državnog odvjetništva o istrazi postane pravomoćno.


Ni Nikola Grmoja ni Ivan Lovrinović, preostala dva člana povjerenstva iz redova opozicije, ne namjeravaju se povući. Kako je jučer rekao Grmoja, »mi nećemo odustati, borit ćemo se za punu istinu o Agrokoru«. Zato odlazak iz povjerenstva SDP-ovaca Orsata Miljenića i Gordana Marasa ne bi imao željeni učinak.




U svakom slučaju, u petak bi članovi povjerenstva trebali saslušati oca Ivice Todorića i Stjepana Mesića, a četiri dana kasnije, ako ne počne DORH-ova istraga, Manolića, Penića i Kovača. Ante Todorić (90) je, kako su izvještavali mediji, slabog zdravstvenog stanja i nije sigurno da će doći. Mesić, prvi hrvatski premijer, najavio je već da će se odazvati, ali je izjavio da ne zna ništa o nastanku Agrokora. Niti Manolić (97), koji je bio predsjednik Vlade nakon Mesića, nije u potpunosti zdrav, ali kazao nam je da stiže na povjerenstvo.


– U vrijeme dok sam bio premijer, nije bilo govora o Agrokoru, nije ga se niti spominjalo. Ali, imam neka saznanja na osnovi praćenja tog procesa kroz niz godina i zato bih vjerojatno mogao odgovoriti na neka pitanja – rekao nam je Manolić. 


Jako je zanimljiva situacija s Penićem i Kovačom, dvojicom nekadašnjih šefova Hrvatskog fonda za privatizaciju. HDZ-ovci u povjerenstvu iznijeli su u četvrtak prijedlog da se pozove ljude koji su bili zaduženi za pretvorbu i privatizaciju, ali nisu znali njihova imena. Zbog toga su ih na samom sastanku tražili po internetu. Napravili su, međutim, nevjerojatnu pogrešku. Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić i Ante Babić pojma nisu imali da je privatizaciju isprva vodila Agencija za restrukturiranje i razvoj. Dakle, prije Penića i Kovača saslušani su trebali biti Zdravko Mršić, Jurica Pavelić i Zlatko Mateša, čelnici Agencije. Na to upozorava i Kovač, nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a.


– Kompletna pretvorba napravljena je do 1993. godine i vodili su je Mršić, Pavelić i Mateša. Rekli su u povjerenstvu da će ići kronološki, a njih nisu zvali. To je cirkus. Do sredine 1995. kad sam ja imenovan za predsjednika Fonda, nisam znao niti gdje se on nalazi, a kamoli nešto o Agrokoru. Nemam nikakvih saznanja o Agrokoru, u mojem mandatu Todorić nije kupovao dionice firmi koje su danas u tom koncernu – kazao nam je Kovač, koji će se ipak odazvati kao svjedok.


On je dužnost u Fondu preuzeo od Penića, koji također tvrdi da članovi povjerenstva neće od njega imati neke koristi.


– Naravno da ću doći, ali o Agrokoru ne znam apsolutno ništa – rekao je Penić.