Stručnjakinja o potpalama požara

MALOLJETNICI – PIROMANI Delinkventno ponašanje traži tretman, bolest se mora liječiti

Bojana Mrvoš Pavić

Jedan je maloljetnik namjerno izazvao čak šest požara  / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Jedan je maloljetnik namjerno izazvao čak šest požara / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Lana Petö Kujundžić, sutkinja i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež kaže da prije svega roditelji moraju na vrijeme uočiti je li s djecom sve u redu



ZAGREB   Kninska policija kazneno je prijavila jednog maloljetnika zbog namjernog izazivanja čak šest požara s velikom materijalnom štetom, priopćeno je jučer iz Policijske uprave šibensko-kninske. Mladić, uhićen u utorak navečer, osumnjičen je da je od 11. srpnja do uhićenja u Žagroviću kod Knina u pet navrata upaljačem palio suhu travu kako bi izazvao požar, dok je u utorak, na dan kad je uhićen, požar izazvao povećalom, hvatajući sunčevu zraku.


Zahtjevan odgoj


Šteta koju je prouzročio samo prvog dana, između zaselaka Raškovići, Kolundžije i Zupčići, procjenjuje se na oko 1,3 milijuna kuna, a požar je ugašen tek pet dana poslije. Dvojici maloljetnika koje je policija kazneno prijavila zbog izazivanja požara u ponedjeljak kod Radučića pokraj Nacionalnog parka Krka, određen je pak, podsjetimo, jednomjesečni istražni zatvor. Jedan je 17-godišnjak, na poticaj drugoga, zapalio suhu travu jer su navodno htjeli vidjeti kako izgleda kad nešto gori izbliza, a zatim su, kad se požar proširio, pobjegli biciklima. U oba slučaja uhvaćenih maloljetnika, dakle, bila je riječ o itekako opasnoj zabavi i eksperimentiranju, s posljedicama koje su mogli predvidjeti.

– Prije svega, potrebno je u ovakvim slučajevima procijeniti je li riječ o zdravstvenom problemu, poremećaju koji se može i mora liječiti. Ako je pak nešto drugo u pitanju, poput obijesti, zafrkancije, ako se maloljetnici prave važni ili nešto slično, onda je u pitanju delinkventno ponašanje koje zahtijeva psihosocijalni tretman, učenje dobrom ponašanju i slično –  kaže za naš list Lana Petö Kujundžić, sutkinja i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. U tretman su svakako uključene i njhove obitelji, odnosno roditelji.


– Kao roditelji, imamo veliku odgovornost prema svojoj djeci. Mali je broj slučajeva da roditelji daju sve od sebe kako bi dijete izveli na pravi put, a to im ipak ne uspije. Oni uz nas odrastaju, a naša je zadaća učiniti sve da ne zastrane. Uoče li roditelji dovoljno rano da nešto s djetetom nije u redu, i poduzmu sve što je potrebno, spriječit će ovakve posljedice. Odgoj djece može biti jako zahtjevan, i dijete može biti teško odgojivo, no ako se dovoljno trudimo, izvest ćemo ga na pravi put. Ako se roditelji tješe izlikama kao što su »pubertet ili adolescencija koji će proći«, promjena neće biti –  ističe stručnjakinja.


Roditeljska nebriga




Službeni podaci kažu da maloljetnici u Hrvatskoj godišnje počine oko osam tisuća prekršaja. Koliko roditeljske nebrige ipak ima, pokazuju brojke prema kojima policija na ulici nakon 23 sata godišnje zatekne oko tri tisuće mladih do 16 godina. Djeca do te dobi nakon 23 sata ne mogu biti na ulici bez roditeljske, ili pratnje neke druge odrasle osobe, pa se slučajevi prijavljuju Centru za socijalnu skrb koji roditelje može sankcionirati –  bilo samo upozorenjem, do uvođenja nadzora, odnosno oduzimanja roditeljske skrbi u najtežim slučajevima.


Od petka ujutro gasi se novi požar na Biokovu, jednako tako i onaj stari na Velebitu. Letačke posade s helikopterima  su do požarišta na Biokovu prevezle 98 vatrogasaca i 76 tona vatrogasne opreme i vode dok su zračne snage izbacile oko 450 vodenih bombi. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 270 požara. Izbačeno je oko 69.500 tona vode.