Bura u brodogradnji

MAKSIMILIJAN PERCAN NA METI RADNIKA: Sindikat metalaca traži ostavku direktora “3. maja”

Hina

Na lokaciji riječkog brodogradilišta u naselju Kantrida radi 1398 radnika zaposlenih u Brodogradilištu 3. maj, a njih oko 450, među kojima su radnici tehničkog ureda, računovodstva, tehničke zaštite, prodaje, tvornice motora i dizalica i drugi, zaposlenici su Uljanika.



RIJEKA – Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj, koje je član pulske Uljanik grupe, Juraj Šoljić izjavio je u srijedu da Uprava Brodogradilišta 3. maj nije ispunila očekivanja te je pozvao direktora Maksimilijana Percana da sam odstupi.


Šoljić je rekao da u Sindikatu metalaca ne dvoje da je najveća odgovornost za nastalo stanje na upravama, odnosno da Uprava Uljanikova holdinga nije napravila ono što se očekivalo još prije dvije ili tri godine, nije restrukturirala kako treba 3. maj, a tako ni Uprava Brodogradilišta 3. maj.


Šoljić je istaknuo da su poslovi 3. maja loše ugovoreni i u lošoj fazi proizvodnosti te da gradnja dva broda kasni više od 11 mjeseci, za što će se morati plaćati penali. Rekao je da u brodogradilištu sada nije ostvarena zaposlenost kakva bi trebala biti jer nema materijala zbog neplaćanja dobavljača, a da je brodogradilište bilo davalo pozajmice drugim članicama Uljanik grupe. Naveo je »da su novci na ime potpora bili došli, ali nisu završili tamo gdje su trebali«, odnosno da nije uloženo u opremu, strojeve i infrastrukturu 3. maja.




Šoljić je rekao da su radnici 3. maja solidarni s kolegama koji rade uz njih, a zaposlenici su Uljanika, i za razliku od radnika 3. maja nisu primili plaće za prosinac, koje bi im, prema obećanjima, trebale biti isplaćene danas.


Na lokaciji riječkog brodogradilišta u naselju Kantrida radi 1398 radnika zaposlenih u Brodogradilištu 3. maj, a njih oko 450, među kojima su radnici tehničkog ureda, računovodstva, tehničke zaštite, prodaje, tvornice motora i dizalica i drugi, zaposlenici su Uljanika.


Oko 200 radnika u utorak je prosvjedovalo ispred upravne zgrade Uljanika u Puli tražeći ostavku Uprave društva. Uprava je na sastanku sa sindikatima obećala da će radnicima u srijedu biti isplaćena plaća za prosinac i božićnica, a radnici su se, nezadovoljni odlukom Štrajkaškog odbora o stavljanju štrajka u mirovanje, okupili ispred upravne zgrade Uljanika, tražili štrajk i ostavku Uprave.


Europska komisija dala je u ponedjeljak popodne odobrenje te utvrdila kako je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljaniku izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. »Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja«, priopćeno je u utorak iz Europske komisije.