Zastupnik traži odgovore

Lovrinović: ‘Spašavanjem zdrave jezgre Agrokora svi će drugi u stečaj’

Hina

Snimio Darko  JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Lovrinović poziva sve one koji su pisali, branili i poduprli Lex Agrokor da odgovore zašto, unatoč čvrstom obećanju Vlade, hrvatski građani »već sada plaćaju visoki ceh promašaja privatnih tvrtki potaknutih političkim odlukama i propustima vladajućih političkih struktura«



ZAGREB Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović smatra kako spašavanje zdrave jezgre Agrokora znači da će sve ostale kompanije u stečaj i nitko ih neće htjeti; zato svi oni koji su pisali, branili i poduprli Lex Agrokor moraju javnosti odgovoriti na određena pitanja, priopćila je stranka Promijenimo Hrvatsku.


Lovrinović poziva sve one koji su pisali, branili i poduprli Lex Agrokor da odgovore zašto, unatoč čvrstom obećanju Vlade, hrvatski građani »već sada plaćaju visoki ceh promašaja privatnih tvrtki potaknutih političkim odlukama i propustima vladajućih političkih struktura«.


Tko će objasniti budućim i sadašnjim umirovljenicima, upitao je, da je na taj način upropašten i dio hrvatskih mirovina koje su preko mirovinskih fondova koji su kupovali dionice, završile u kompanijama Agrokora?




Tko će nadoknaditi štetu po tužbama protiv države koja se umiješala u probleme privatne kompanije, pita Lovrinović.


Ponovio je da će dobavljači biti najveće žrtve i najveći gubitnici te ocijenio kako će i u ovom slučaju opet preko leđa hrvatskih proizvođača i građana banke najbolje proći, kao i u svim ostalim stečajevima.Zbog svega toga, naglašava Lovrinović, građani imaju pravo znati tko štiti krivce i tko je omogućavao kriminalne radnje.

Hrvatski gospodarstvenici, dobavljači, proizvođači, zbog toga će izgubiti stotine milijuna, bolje rečeno milijarde, a mnogi će ili propasti ili biti dovedeni na rub propasti, tvrdi Lovrinović i dodaje kako će izgubiti ukupno gospodarstvo kao svi koji će izgubiti dio svojih mirovina.


Ocijenio je kako već sada građani plaćaju tuđe dugove iako je Vlada tvrdila drugačije.


Izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak objavio je da su u rješavanju pitanja Agrokora kreditori i strani investitori na prvom mjestu, a za ostale, naglašava Lovrinović, »ne ostaju ni mrvice kojima su se nadali i koje su im bile obećane«.


Smatra kako je očito da će kompanije iz zdrave jezgre postati plijen za tzv. strateške, strane investitore, koji do sada nisu mogli na druge načine do njih doći.»Svi oni koji su imali dionice kompanija Agrokora sad više nemaju ništa«, ističe Lovrinović.

Proces se nastavlja kao da je riječ o stečaju ili mješavini predstečajne nagodbe i stečaja, ustvrdio je upitavši, zašto se onda nije od početka proces odvijao prema zakonu o stečaju ili drugim kreditnim opcijama kako bi se osigurala likvidnost i kontinuitet poslovanja.


Lovrinović tvrdi kako je »krajnja namjera bila da se u čitavu operaciju uključi drugi strateški partner u liku lešinarskog investicijskog fonda, koji je ključnu vjerovničku poziciju stekao dodatnim zaduživanjem Agrokora za oko milijardu eura i koji na temelju toga ima poziciju da odlučuje o čitavom procesu restrukturiranja, odnosno nagodbama«.


Ustvrdio je kako je sada jasno zašto se do danas ne zna tko je sve sudjelovao u pisanju Lex Agrokor.


Ponovio je kako je Agrokor najveći sigurnosni problem u Hrvatskoj te ocijenio da se preko njega žele ostvariti tuđi geostrateški i geopolitički interesi.


Riječ je o neviđenoj manipulaciji i mogućim štetama zbog kojih bi Vlada morala podnijeti ostavku i hitno se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, poručio je Lovrinović.