Završena javna rasprava izmjena seta zakona

Lorencinov zakon uzbunio sve turističke zajednice

Barbara Ban

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Najviše primjedbi odnosi se na smanjenje članarine od 15 posto te na prag kod definiranja udjela plaća u ukupnom budžetu TZ-a



PULA  »Ne bi bilo pametno da se set turističkih zakona koji se odnose na turističke zajednice, boravišnu pristojbu i članarinu usvoje na način kako su prezentirane za javnu raspravu, kazao je nedavno predsjednik uprave  rovinjske turističke tvrtke Maistre Tomislav Popović. Bio je to njegov komentar na prijedlog ta tri zakona koji su do prošle nedjelje bili u javnoj raspravi prije definiranja konačnog prijedloga zakona za usvajanje.


Međutim, Popovićev komentar jedan je od blažih koji su posljednjih dana upućeni u Ministarstvo turizma i nadležnog ministra Darka Lorencina. Njegovo ime po svemu sudeći nije bilo najomiljenije u  turističkim krugovima u Dalmaciji, Slavoniji, Lici te u središnjoj Hrvatskoj koji su se digli na »sve četiri « protiv novih zakona. I Istrani su imali svoje primjedbe, međutim, poput kolega iz ostatka države nisu bili toliko glasni, niti su sazivali konferencija za novinare na kojima se prizivao Lorencin.


Kako nam je kazao direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević sve su se TZ-i  Istri očitovali na zakon i primjedbi ima, a njih je TZ jučer trebao skupno poslati u Zagreb. Kako kaže Ivošević, najveći dio primjedbi odnosi se na smanjenje članarine od 15 posto te na prag od 25 posto kod definiranja udjela plaća u ukupnom budžetu TZ-a.




 Direktor Turističke zajednice Središnje Istre Radenko Sloković jedini je iz Istre na e-savjetovanje s javnošću vezano uz ove zakone  poslao svoj komentar, iako pozdravlja udruživanje TZ-a.


– Opisat ću ukratko situaciju u kojoj ću se ja kao direktor TZ središnje Istre ili moj nasljednik, naći nakon 01. siječnja 2016. ukoliko se ovaj zakon usvoji. Upravljat će s 20 do 30 posto, a u slučaju objedinjavanja i više, teritorija najrazvijenije turističke regije, ali njenog turistički najnerazvijenijeg dijela. Zbog odredbe od 25 posto mnogi okolni uredi bit će ukinuti, pa će TIC biti pod značajno većim udarom posjetitelja nego do sada. Plaće djelatnika će se smanjiti, kako bi ispoštovali cenzus od 25 posto, a broj zaposlenih će ostati isti kao i do sada (2) iako naši izvještaji već nekoliko godina uredno konstatiraju da nam hitno treba još zaposlenih, te da djelatnici nemaju kada iskoristiti godišnji odmor, piše Sloković.


Dodaje da za razliku od njegovih kolega na istarskoj obali koji imaju dovoljan broj zaposlenih, bez opasnosti da će probiti prag, oni si to neće moći priuštiti.


– Za razliku od njih na obali koji su svoje proizvode već davno definirali i razvili, jedino ćemo mi u unutrašnjosti morati raditi i na tom polju, biti snalažljivi i kreativni. To će biti izuzetno teško jer će direktor TZ-a imati ukupno 75 šefova: 9 (Turističko vijeće -minimum jednom u tri mjeseca),  plus 9 (Skupština – dva put godišnje), plus 5 (Nadzorni odbor – dva put godišnje), plus 5 (koordinacija načelnika i gradonačelnika – 2-3 puta godišnje), plus 11 (koordinacijski odbor PPS kluba– minimum jednom u tri mjeseca te jednom godišnje destinacijski forum PPS kluba), plus15 (pet PPS proizvodnih timova svaki sa minimalno 3 člana), plus 21 (tri stalne stručne koordinacije sa po 7 članova – recimo cca po 5 sjednica godišnje). Godišnje će direktor sazvati i pripremiti materijale za minimalno četrdesetak stručnih sastanaka. Za pripremu prosječnog stručnog sastanka treba prosječno 3 dana, što je ukupno 120 dana. Stoga najozbiljnije predlažem da se svim direktorima TZ-a koji budu radili u takvim i sličnim uvjetima uvede benificirani radni staž, te da se u Pravilnik o posebnim uvjetima koje moraju zadovoljavati….doda odredba da moraju biti u krvnom srodstvu s Chuck Norisom ili Supermenom, navodi Sloković.


Primjedbu je i u ime obrtnika dala Hrvatska obrtnička komora koja se prije svega žali što zakoni idu po hitnoj proceduri.


– Turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana stoga nije dobro da se tako važni zakoni za turizam Hrvatske prosljeđuju u hitan postupak. Predlažemo da se Zakon o turističkim zajednicama donese u redovnom postupku. Turističke zajednice su pravne osobe osnovane radi jačanja i promicanja hrvatskog turizma i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske i druge turističke usluge ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na način da upravljaju destinacijom na razini na kojoj su osnovane, a njihovi članovi upravo pravne i fizičke osobe koje i obavljaju tu turističku, ugostiteljsku ili drugu s turizmom povezanu djelatnost. Ukoliko se dogodi da se odlučivanje većinom svede na odluke javnog sektora/lokalnu upravu, obrtnici koji uvelike obavljaju djelatnost vezane za turizam neće imati prevelikog utjecaja na donošenje važnih odluka, a koje s odnose na njihovo poslovanje, navodi HOK. Navode i da će  jednaki kriteriji koji su predviđeni za razvijena i nerazvijena područja dovesti do gašenja većine Turističkih zajednica na kontinentu, te da će ljudi za koje nije predviđen plan zbrinjavanja ostati na ulici.


– Primjerice,  Slavonija ili Gorski kotar nema mogućnosti za samoodržavanje. Ukoliko tomu pridodamo nedavno ukidanje Zakona o brdsko planinskom području, ledolom, teške i hladne zime, smanjenje radnog vremena ili potpuno gašenje relevantnih institucija poput zdravstvenih ustanova, pošte, suda do pretežno staračkog stanovništva i sve manjeg broja učenika u školama i ono malo preostalog radno aktivnog stanovništva biti će prisiljeno ugasiti svoje radnje i napustiti Gorski kotar, napisali su obrtnici.


Dalmatinci su se također žalili na hitnu proceduru zakona koji nije u skladu sa smjernicama koje su objavljenje prije godinu dana.  


– Zbog toga je onemogućena kvalitetna rasprava o jednom tako važnom paketu zakona i postavlja se pitanje što je cilj ovakvog postupka, pitaju se u TZ-u Konavala.