Sporadično

Lokalni izbori zasad protiču mirno, zabilježene tek manje nepravilnosti na biračkim mjestima

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ispravno se glasuje ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred naziva liste za vijeće, odnosno skupštinu ili jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihove zamjenike



U Hrvatskoj su u nedjelju u 7 sati otvorena birališta na kojima će 3 milijuna i 720 tisuća birača odlučiti tko će u iduće četiri godine obnašati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica, birališta su otvorena do 19 sati.  


Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta.


“Smisao je izbora da se vidi volja birača, odnosno da se pokaže njihov odabir za vođenje općine, grada ili županije. Pozivaju se svi birači da izađu na izbore, izborna tijela bit će spremna”, poručuje potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.


Više od 47 000 kandidata




Na lokalnim se izborima za oko 9.500 mjesta natječe se 47. 601 kandidat.  


Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.  


Kad je riječ o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 članova općinskih vijeća.  



Pravo birati imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode.


Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela po prvi je put i 25 državljana drugih država članica Europske unije. Oni, međutim, ne mogu birati izvršnu vlast, dakle općinske načelnike, gradonačelnike i župane.  


Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne glasuje se u inozemstvu, ne može se koristiti preferencijski glas.


Ispravno se glasuje ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred naziva liste za vijeće, odnosno skupštinu ili jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihove zamjenike.  


Snimio S. Drechsler


Snimio S. Drechsler



U jedinicama gdje se biraju zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda u jedinicama gdje neka nacionalna manjina čini većinu (npr. Civljane, Erdut, Udbina), birački će odbor uručiti glasački listić biraču samo na njegovo traženje.  


Ne fotografirati listiće


Provedba lokalnih izbora složen je posao. Svaki će birački odbor imati najmanje 4 listića ispred sebe i četiri vrste izbora, a u nekima i pet, podsjeća Lovrin.


Biramo, napominje, županijsku skupštinu, općinsko ili gradsko vijeće, župana, općinskog načelnika ili gradonačelnika i župana, a u nekim jedinicama i njihove zamjenike iz reda nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda. U Zagrebu se bira gradonačelnik i Gradska skupština, ali i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, pa će birači također dobiti četiri listića.  


DIP upozorava birače da je korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka. Posebno napominje da bi fotografiranje listića moglo “podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama”. Upućuje i na Kazneni zakon koji propisuje kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.


Poslodavcima koji u nedjelju rade, DIP je preporučio da poslovanje organiziraju tako da svim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.  


Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača. Prije četiri godine do 11 sati na birališta je izašlo 478 tisuća birača ili 13, 5 posto, do 16 sati njih 1, 18 milijuna ili 32, 9 posto.  


Prvi privremeni rezultati izbora, bit će dostupni na stranici www.izbori.hr od 21 sat. Ostale informacije o provedbi lokalnih izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, upućuje DIP.  


TIJEK IZBORA


NOVO 17.55 Splitski HDZ je u nedjelju, na dan održavanja lokalnih izbora u Splitu, uputio prigovor Gradskom izbornom povjerenstvu (GIP) tražeći da ono intervenira i prekine oglašavanje strake Pametno na portalu splitskidnevnik, kojim se, kako navodi HDZ, krši izborna šutnja, a uz prijavu dostavio je i fotografiju kojom potkrepljuje svoj prigovor GIP-u. 


Tijekom dana Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Grada Splita zaprimio je više poziva građana koji su prosvjedovali zbog kršenja izborne šutnje od stranke ‘Pametno’, koja se danas oglašava na portalu splitskidnevnik RTL, stoji u prijavi splitskog HDZ-a koja je poslijepodne dostavljena medijima.


Po tvrdnjama splitskog HDZ, navedenim djelovanjem krši se izborna šutnja, pa u prijavi, »mole Gradsko izborno povjerenstvo da žurno intervenira i prekine oglašavanje stranke Pametno za vrijeme izborne šutnje.«


Uz prijavu splitski HDZ je dostavio i fotografiju na kojoj je amblem s natpisom »Srcem & idejama za Split Pametno,« i na kojoj je, po tumačenju splitskog HDZ-a »vidljivo opisano kršenje izborne šutnje na današnji dan.«


Za lokalne izbore izborna šutnja traje od petka u ponoć do večeras u 19 sati, kada se zatvaraju birališta.


NOVO 15.13  Iz udruge »U ime obitelji» izvijestili su u nedjelju da su do 13 sati zaprimili brojne pozive građana i svojih promatrača na biračkim mjestima koji su zabilježili manje nepravilnosti na biračkim mjestima. 


Nepravilnosti se odnose na nedopušteno reklamiranje stranaka (SDP) u krugu manjem od 50 metara od biračkog mjesta, manjkav broj članova biračkog odbora na biračkom mjestu, nepravilnu distribuciju glasačkih listića biračima, narušavanje prava privatnosti birača glasovanjem na mjestima koja nisu bila propisno zaklonjena i druge manje greške u procedurama u radu.


Također, primjetna je i nedovoljna informiranost članova biračkog odbora na upite birača. Sve nepravilnosti su uspješno ispravljene na našu intervenciju, bilo upozorenjem predsjednika/zamjenika biračkog odbora ili informiranjem nadležnog izbornog povjerenstva, stoji u priopćenju udruge »U ime obitelji«.


Iz te udruge pozivaju građane koji mogu pomoći svojim susjedima, rođacima i drugima koji bi željeli glasovati, a možda ne mogu doći do birališta, da ih prevezu ili im pomognu na neki drugi način kako bi svoje pravo i ostvarili.


NOVO 12.59 Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako je u prijepodnevnom dijelu nedjeljnih lokalnih izbora Povjerenstvo zaprimilo »sporadične prijave« o nepravilnostima, ali da nije bilo takvih koje bi utjecale na zakonitost izbora.


Bilo je sporadičnih prijava koje smo odmah rješavali, rekla je Fabijančić Križanić nakon što je Povjerenstvo u podne objavilo podatke da je na birališta u nedjelju izašlo 2, 4 posto odnosno oko 72 tisuće birača više nego prije četiri godine.


Birači su, primjerice, prijavljivali da glasački listić nije licem okrenut prema dolje, da su dobili samo neke listiće, da na stranicama DIP-a ne mogu naći kandidature za izbor vijeća mjesnih odbora na zagrebačkom Črnomercu (objavljuje ih zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo) itd.Potpredsjednica DIP-a osvrnula se i na ocjene jedne nevladine udruge da pojedini birački odbori nisu dobro educirani i da su »najslabija karika« izbora.U izbornim tijelima, dakle biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, anagažirana je »vojska« od 73 tisuće ljudi, pa su sporadični slučajevi uvijek mogući, no to nikako ne upućuje na neregularnost, ističe Fabijančić Križanić.

Podsjeća pritom da je DIP ovoga proljeća, dakle prije izbora, diljem Hrvatske provodio edukacije, da je objavio detaljan Podsjetnik o radu biračkih odbora, da su članovi Povjerenstva stalno na raspolaganju za informacije i upute, iako Povjerenstvo formalno ne provodi lokalne izbore, nego je to zadaća ‘nižih’ povjerenstava.


Fabijančić Križanić poziva birače da, ako uoče nepravilnosti, to prijave adležnom ili Državnom izbornom povjerenstvu, biračke odbore da posao odrađuju »kako treba«, a izborne sudionike da poštuju izbornu šutnju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.


NOVO 11.46 Iz Gonga su u nedjelju izvijestili kako lokalni izbori do 11 sati prolaze s manjim brojem nepravilnosti, a dodaju i kako “slabu kariku”, prema neanonimnim dojavama građana, predstavljaju pojedini birački odbori. 


Najbrojnije prijave odnose se i na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama (Bjelovar, Zagreb), slanjem SMS-ova (Varaždin) i postavljanjem plakata (Split, Zagreb, Marina), stoji u priopćenju.


Gong je stoga pozvao kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Napominju i da se od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.


“Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Zagreb, Split) koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju ‘slabu kariku’ izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore”, istaknuli su iz Gonga.


Snimio S. Drechsler


Snimio S. Drechsler



Gong je u priopćenju apelirao na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba, napominju.


Iz Gonga birače podsjećaju da svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Ponavljaju i da osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nije dovoljno informirana. 


Gong posebno ističe da  fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo. 


Također, apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje. 


Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected] kao i nadležnim izbornim povjerenstvima.


NOVO, 9.37  Sva biračka mjesta, a više ih je od 6. 600, na kojima hrvatski birači u nedjelju odlučuju o novoj lokalnoj vlasti, otvorena su i nema dojava o eventualnim problemima. 


Županijska izborna povjerenstva potvrdila su nam da su sva birališta otvorena i da nemaju dojava o eventualnim problemima, da je glasovanje krenulo, rekla je u nedjelju ujutro potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić.